Hlavní obsah

ČOI musí zaplatit pokutu, potvrdil šéf antimonopolního úřadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil České obchodní inspekci (ČOI) pokutu ve výši 200 000 korun. Inspekce chybovala, když v roce 2011 uzavřela bez otevřeného tendru smlouvu se společností SGS Czech Republic, s. r. o., na analýzy vzorků benzínu.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí je pravomocné. ČOI se ještě může bránit pokutě podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně. Cena zakázky přesáhla 30 miliónů korun bez DPH.

Podle ÚOHS mohl postup ČOI podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. „Jde o závažný delikt, postupem zadavatele došlo k eliminaci základního účelu zadávání veřejné zakázky, kterým je zajištění spravedlivé soutěže o cenu,“ uvedl v rozhodnutí Rafaj.

Inspekce v minulosti už v obdobném tendru chybovala. Vypsala otevřenou soutěž, také v ní ale byly chyby. Inspekce nedodržela zásadu zákazu diskriminace a současně dostatečným způsobem nevymezila předmět veřejné zakázky. Její postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. ÚOHS proto tendr v roce 2010 zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám