Hlavní obsah

Agentura poslala rating těžaře NWR o dva stupně dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ratingová agentura Moody’s snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti těžební společnosti New World Resources (NWR), jejímž spoluvlastníkem je Zdeněk Bakala. Známka tak spadla o dva stupně na úroveň Caa3. Podle agentury by možné změny v kapitálové struktuře podniku mohly přinést ztráty majitelům dluhopisů.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Článek

Společnost NWR minulý týden oznámila, že chce podrobit analýze svou kapitálovou strukturu. K úvahám o restrukturalizaci ji přiměl pokračující pokles cen uhlí na světových trzích, blížící se konec platnosti revolvingového úvěru 100 miliónů eur (2,75 miliardy korun) a probíhající revize odhadu nerostných zásob.

„Z našeho pohledu by možná restrukturalizace kapitálu mohla vyústit ve ztrátu pro držitele dluhopisů, což by znamenalo nesplnění závazků,“ uvedla Moody’s. Upozornila rovněž na zhoršující se podmínky na trhu s uhlím, jak píše agentura Reuters.

NWR předpokládá, že vzhledem k poklesu cen uhlí se značně sníží zásoby, které je ekonomicky výhodné vytěžit. Právě kvůli tomu, že se těžba nevyplácí, NWR chce zavřít Důl Paskov na Frýdecko-Místecku. O případném angažmá státu ohledně OKD, které Důl Paskov patří, má být jasno do konce března. Jednou z možností je, že by OKD na své náklady těžbu prodloužily do konce roku 2016 a stát by k 1. lednu 2017 Důl Paskov za korunu koupil.

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám