Hlavní obsah

Potraviny prolezlé brouky nebo zkažené, inspekce se nestačila divit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili během kontrol po 27. prosinci 2013 značné množství nebezpečných a nejakostních potravin. Obchodníci je nabízeli zákazníkům, ačkoliv bylo na první pohled vidět, že jsou prolezlé brouky nebo zapáchají a jsou zkažené, uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Sušené datle prolezlé brouky.

Článek

„Od konce vánočních svátků SZPI zakázala už jedenáct šarží potravin v segmentu sušeného ovoce a suchých skořápkových plodů,“ sdělil Kopřiva.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Jedná se o čtyři šarže sušených datlí, kde inspekce po otevření balení zjistila přítomnost mrtvých larev a brouků v plodech a stop jejich působení, zejména požeru a exkrementů.

Závadné šarže inspekce zjistila podle mluvčího v provozovnách společnosti Tesco Stores ČR na Nádražní ulici ve Kdyni a v Domažlické ulici v Klatovech a dále v provozovně společnosti ČEROZFRUCHT v ulici Na Jíkalce v Plzni.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

„Potraviny napadené škůdci nelze považovat za bezpečné, a proto SZPI nařídila provozovatelům, aby neprodleně stáhli předmětné šarže ze své tržní sítě,“ uvedl Kopřiva.

Inspekce objevila a zakázala uvádět do oběhu sedm šarží suchých skořápkových plodů. Jedná se o dvě šarže vlašských ořechů ve skořápce, které nabízela provozovna společnosti Globus ČR v Chotíkově. SZPI v jádrech plodů zjistila stopy činnosti škůdců, zejména požer a pavučinky, jádra byla rovněž napadená plísní a byla nepřirozeně seschlá a tmavá.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Obdobné závady zjistila inspekce i u jedné šarže vlašských ořechů v nabídce provozovny společnosti Kaufland Česká republika v Pivovarské ulici v Domažlicích.

Jedlé kaštany se zplesnivělými plody SZPI objevila v provozovně společnosti Ahold Czech Republic na Gerské ulici v Plzni a v už jmenované prodejně Globus v Chotíkově.

Podle Kopřivy bude s dotyčnými firmami zahájeno správní řízení o uložení sankce.

Reklama

Související témata:

Související články

V obchodech se objevily datle prolezlé brouky

Společnost Penny Market musí okamžitě stáhnout ze svých prodejen datle s peckou. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) totiž při...

Výběr článků

Načítám