Hlavní obsah

Spotřeba stlačeného plynu CNG v Česku loni vylétla téměř o polovinu

Novinky, pit
Praha

Spotřeba stlačeného zemního plynu (CNG) pro automobily za loňský rok činila téměř 22 miliónů metrů krychlových, to je proti roku 2012 nárůst ve výši 44 procent. Za posledních pět let se spotřeba CNG ztrojnásobila, uvedl Český plynárenský svaz (ČPS).

Foto: Benzina

Plnicí stanice CNG

Článek

„Výsledky vysoce předčily naše očekávání, ještě v prosinci jsme věřili opět jen asi ve dvacetiprocentní nárůst,“ sdělil Jiří Šimek, místopředseda Rady ČPS. Podle Šimka je CNG v současnosti nejekonomičtější palivo. „Pokud by například všechny vozy v ČR přešly z benzínu na CNG, klesly by náklady na provoz vozů asi o 200 miliard korun, a to nepočítám úspory za výrazné snížení emisí,“ doplnil Šimek.

CNG, který se vyrábí stlačením zemního plynu v kompresních zařízeních, v Česku využívá jako svůj pohon přes 6700 automobilů, před rokem jich bylo o 2000 méně. Auta na CNG si lidé i firmy pořizují kvůli nezanedbatelnému snížení provozních nákladů.

Evropská plynárenská asociace Eurogas uvedla ve své zprávě z loňského prosince, že se spotřeba CNG může do roku 2035 v Evropě zvýšit až sedminásobně.

Z celkové spotřeby CNG v Evropě odhadem 15 procent spotřebují osobní vozy, 85 procent autobusy a nákladní automobily. V Evropské unii ale 78 procent CNG spotřebují osobní vozy a jen 22 procent autobusy s nákladními automobily.

Reklama

Výběr článků

Načítám