Hlavní obsah

Zájem Čechů o stavební spoření loni stoupl

Praha

Úvěry za 44,7 miliardy korun poskytly v loňském roce tuzemské stavební spořitelny. V meziročním srovnání se tak jedná o dvouprocentní nárůst. Větší zájem zaznamenaly spořitelny také o nové smlouvy o stavební spoření. Podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) lze čekat podobný vývoj i v letošním roce.

Foto: Právo

Ilustrační foto.

Článek

Celkově loni stavební spořitelny uzavřely přes 611 000 nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílové částky. O rok dříve to bylo 580 000. Růst zájmu o smlouvy zaznamenaly tři z pěti spořitelen, pokles zaznamenala Raiffeisen stavební spořitelna a Wüstenrot.

„Protože v letošním roce zůstanou podmínky stabilní a poptávka po půjčkách na rekonstrukce neklesne, můžeme očekávat opět mírné oživení jak z hlediska uzavírání nových smluv, tak i v objemu půjček,“ uvedl již dříve tajemník AČSS Jiří Šedivý. Všechny ukazatele podle něj naznačují, že stavební spoření se po létech diskusí a změn dostává do stabilnější doby.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám