Hlavní obsah

V USA se konečně dohodli na zákonu o státních výdajích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vyjednavači amerického Kongresu se dohodli na zákonu o státních výdajích ve výši jednoho biliónu dolarů (20 biliónů korun), který zajistí vládě USA financování nejméně do 30. října. V noci na úterý to oznámila agentura Reuters s tím, že zákon nyní posoudí Kongres.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský Kapitol

Článek

Zákon zmírňuje některé automatické rozpočtové škrty, které loni začaly platit jako důsledek neshod z předchozích let, kdy se rozdělený Kongres nebyl schopen dohodnout na hlubších rozpočtových reformách. V letošním fiskálním roce by mělo jít na domácí a vojenské programy více peněz.

Šéfka finančního výboru Senátu Barbara Mikulská novinářům řekla, že toto opatření zvrátí plánované škrty vojenských penzí pro postižené veterány a že neobsahuje části, které by blokovaly uskutečňování zdravotnické reformy prezidenta Baracka Obamy.

Čas je jen do středy

Agentura AP uvedla, že Sněmovna reprezentantů by měla zákon posoudit do středeční půlnoci, kdy vyprší krátkodobý zákon o státních výdajích. Poté se očekává, že Senát bude ke schválení dohodnutého zákona potřebovat asi tři dny. K zajištění financí pro období po 15. lednu do konečného hlasování Senátu by měl Kongres přijmout dočasný zákon o financích, který zajistí federální vládě peníze do sobotní půlnoci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V USA uzavřeli sochu Svobody, Capitol i národní parkyVideo: Reuters

Kongres ještě před koncem loňského roku schválil potřebnou kompromisní rozpočtovou dohodu, která má zajistit financování americké federální vlády do října 2015. Dohoda má ukončit tři roky nestability a rozpočtových střetů, které loni v říjnu vyvrcholily částečným uzavřením amerických vládních úřadů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám