Hlavní obsah

Irsko vydalo první pokrizový dluhopis a slaví úspěch

Dublin

První dluhopis, který Irsko vydalo od prosincového vystoupení z mezinárodního záchranného programu, se v úterý setkal s vysokou poptávkou investorů. Země se tak úspěšně vrátila na trh dluhopisů, což je podle analytiků dobrým znamením i pro další země eurozóny, které se vymaňují z dluhové krize.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo irské vlády v Dublinu.

Článek

Investoři podali na nový dluhopis s desetiletou splatností objednávky za více než 14 miliard eur (zhruba 385 miliard Kč). To byl téměř čtyřnásobek konečné velikosti emise, kterou irská agentura pro správu dluhu stanovila na 3,75 miliardy eur.

Cenu dluhopisu určila agentura tak, že jeho výnos činil 3,54 procenta. To je markantní úspěch pro zemi, u jejíchž desetiletých dluhopisů investoři na vrcholu krize v roce 2011 požadovali výnos kolem 15 procent.

"Ukazuje to, že Irsku se plně zdařilo vystoupit (ze záchranného programu)," uvedl v prohlášení irský ministr financí Michael Noonan, jehož cituje agentura Reuters.

První z problémových

Irsko se stalo minulý měsíc první zemí eurozóny, která úspěšně dokončila mezinárodní záchranný program.

Země musela požádat o pomoc na podzim 2010 v důsledku vážných problémů svých bank. Od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu tehdy dostala záchranný balík v objemu 85 miliard eur.

Irsku se podařilo vrátit se na dluhopisové trhy už loni a od letoška by mělo být ve financování svých potřeb plně soběstačné. První emisi dlouhodobého dluhopisu od roku 2010 Irsko vydalo loni v březnu v objemu pěti miliard eur.

Nálada je optimističtější

Nový dluhopis se stane srovnávacím měřítkem pro země, jako je Řecko, Portugalsko a Kypr, které ještě setrvávají v záchranném programu, brzy ale budou muset jít samy na trh.

"Tak mimořádně silná poptávka zesiluje příznivou náladu vůči Irsku," řekl obchodník s dluhopisy Ryan McGrath ze společnosti Cantor Fitzgerald v Dublinu. "Je to dobré znamení pro nadcházející emise dalších okrajových zemí eurozóny," dodal.

Vysoká poptávka po irském dluhopisu zvýšila zájem investorů o obchodované dluhopisy dalších zemí vymaňujících se z krize. Výnosy desetiletých španělských bondů na sekundárním trhu klesly o zhruba 0,1 procentního bodu na 3,81 procenta a ještě mnohem výrazněji klesly výnosy řeckých státních dluhopisů.

Dluh zůstává vysoký

Výnos desetiletého irského dluhopisu na trhu klesl na 3,27 procenta a u pětileté obligace klesl takřka na úroveň výnosů britských dluhopisů. Ještě před rokem byl výnos pětiletého irského bondu dva a čtvrt procentního bodu nad výnosem obdobné britské obligace.

Irsko má dostatek financí k pokrytí svých potřeb až do příštího roku, státní pokladna chce ale pořádat pravidelné aukce dluhopisů, aby ukázala, že Irsko se vrací k normálu. Státní pokladna dnes oznámila, že letos chce získat na trhu dluhopisů 6–10 miliard eur.

Irská ekonomika se v loňském druhém čtvrtletí dostala z druhé recese za posledních pět let a vláda v letošním roce očekává růst hrubého domácího produktu (HDP) o dvě procenta.

Míra nezaměstnanosti ke konci loňského roku klesla na 12,5 procenta z maxima více než 15 procent. Státní dluh Irska, který kvůli sanaci bank dosahuje 124 procent HDP, však zůstává jedním z nejvyšších v EU.

Reklama

Související témata:

Související články

Irsko setřáslo zátěž záchranného programu

Irsko je první zemí eurozóny, které se podařilo úspěšně dokončit mezinárodní záchranný program, uvedl podle agentury Reuters irský ministr financí Michael...

Výběr článků

Načítám