Hlavní obsah

Bitcoin opět pokořil hranici 1000 dolarů

Londýn

Hodnota kybernetické měny bitcoin opět přesáhla hranici 1000 dolarů, což odpovídá více než 20 000 korunám. Důvodem se stala zpráva, že měnu začne přijímat výrobce internetových her Zynga, uvedl server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Bitcoin

Článek

Hodnota bitcoinu v posledních měsících prochází značnými výkyvy. V listopadu se vyšplhala až na 1250 dolarů, v prosinci se však kvůli restrikcím v Číně propadla až na 421 dolarů. [celá zpráva]

Zynga se podle BBC zřejmě stane zatím nejvýznamnějším výrobcem videoher, který bude bitcoiny přijímat. Firma je největším poskytovatelem her pro komunitní síť Facebook a mezi její nejznámější tituly patří CityVille 2, FarmVille či Words With Friends.

V České republice dosud začaly bitcoiny přijímat asi tři desítky podnikatelů. Virtuální měnou lze platit parkování, ubytování, nákup výpočetní techniky, pořízení nových bot, útratu v baru, stříhání nebo masáž. Poskytovatelé služeb se ale shodují v tom, že jde spíše o doplňkovou nabídku a její využití je zatím malé.

Internetovou měnu bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Měna je navržena tak, aby ji nikdo nemohl ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Její hodnota závisí na důvěře lidí v tuto měnu. Celkové množství peněz je konečné a jeho uvolňování do oběhu je definováno matematickými zákony. V síti probíhají platby za minimální nebo nulové náklady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám