Hlavní obsah

Na Štědrý den zajišťují provoz Temelína dvě stovky lidí

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelín

Dvě stovky lidí se v Jaderné elektrárně Temelín starají o to, aby třetina České republiky nezůstala o Vánocích bez elektřiny. Energetici plánují plný výkon s minimem zkoušek a pracovníci se tak v elektrárně vystřídají ve třech osmihodinových směnách.

Foto: Novinky

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Jedním z těch, kteří nestráví Štědrý večer v rodinném kruhu, je operátor turbíny Tomáš Birčák. Spolu se svými třemi kolegy nastoupí na blokovou dozornu ve dvě odpoledne a bezpečný provoz bloku bude zajišťovat do večerních deseti hodin.

„Beru to jako součást mé práce. Směna na Štědrý večer na mě vyšla poprvé. Štědrovečerní večeři nahradí vánoční polední kuba, tak abychom před mým odchodem do práce stihli ještě rozbalit dárky,“ říká temelínský operátor.

Foto: JE Temelín

Na Štědrý večer bude v práci i operátor turbíny Tomáš Birčák.

O kapra s bramborovým salátem Tomáš nepřijde ani večer. Temelínská kuchyně tradiční štědrovečerní jídlo doručí přímo na obě blokové dozorny. Jinak Štědrý den bude pro temelínské operátory pracovně stejný jako každá jiná směna v roce.

„Naším hlavním úkolem je zajistit bezpečný a plynulý provoz výrobního bloku. Ostatně to platí pro každý den v roce. Víkendy a svátky jsou ale z hlediska objemu prací vždy klidnější,“ dodává Birčák.

„Vánoce na Temelíně jsou tak srovnatelné s provozem o víkendech,“ upozornil tiskový mluvčí jaderné elektrárny Marek Sviták.

Na Štědrý den Jaderná elektrárna Temelín plánuje vyrobit 51 miliónů kilowatthodin elektřiny, což odpovídá třetině české spotřeby, která například loni 24. prosince byla 148 miliónů kilowatthodin elektřiny. Celoročně Temelín svojí výrobou kryje pětinu tuzemské spotřeby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám