Hlavní obsah

Zaměstnanci Českých drah si polepší, mzdy jim stoupnou o 1,4 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf Českých drah Dalibor Zelený se dohodl s předáky všech deseti železničních odborových organizací na podobě kolektivní smlouvy na příští rok. Mzdy oproti letošnímu roku vzrostou o 1,4 procenta. Po Novém roce navíc zaměstnanci dostanou jednorázový sociální příspěvek 1000 korun. Uvedl to Radek Joklík z tiskového oddělení Českých drah.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V současné době stále pokračují kolektivní vyjednávání v dceřiné společnosti ČD Cargo.

Nově dohodnutá kolektivní smlouva ČD se podle odborů od aktuálně platné příliš neliší a zachovává současnou míru zaměstnaneckých benefitů. „Jde o přijatelný kompromis pro obě strany,“ sdělil Vladislav Vokoun, předseda podnikového výboru Odborového sdružení železničářů (OSŽ) působícího při Českých drahách. Délka pracovní doby i šestitýdenní délka dovolené se proti letošnímu roku nemění, dodal.

O rozumném kompromisu hovoří i generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený. „Díky tomu můžeme příští rok dosáhnout mírného provozního zisku, s nímž počítáme v našem podnikatelském plánu," uvedl. Přestože mzdy porostou 1,4procentním tempem, mzdové náklady letošní úroveň nepřesáhnou. Zhruba 70 miliónů korun se totiž podařilo ušetřit nedávným propouštěním na generálním ředitelství drah, dodal Zelený.

Kromě Českých drah je kolektivní smlouva podepsaná i u správce kolejí – Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Její zaměstnanci mohou v příštím roce počítat s jednoprocentním růstem mezd a zachováním současné výše zaměstnaneckých benefitů, uvedl generální ředitel SŽDC Jiří Kolář.

Skupina ČD zaměstnává více než 25 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám