Hlavní obsah

Nový zákoník žene lidi na katastrální úřady

Právo, Stanislav Ptáčník

Delší fronty v podatelnách, zvýšený zájem lidí o vypořádání jejich majetkových záležitostí. Taková je podle zjištění Práva realita těchto dnů na katastrálních úřadech po celé České republice.

Článek

„Ano, registrujeme to. Nejvíc zájemců chodí tradičně v pondělí, ale i o pátcích, které na našich pracovištích bývaly zpravidla slabší. V těchto dnech a týdnech skutečně výrazně přibylo zájemců o naše služby,“ potvrdil Právu předseda Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního (ČÚZK) Karel Večeře.

Úřad však zvýšený zájem zaznamenává už od počátku letošního roku. Například v Praze od ledna do října stoupl počet podání meziročně zhruba o desetinu. Důvodů může být víc, například i oživení na trhu s nemovitostmi. Jedním z hlavních důvodů je ale dozajista to, že od 1. ledna 2014 začne platit nový občanský zákoník.

„Lidé z médií slyší, že v souvislosti s novým občanským zákoníkem se řízení okolo nemovitostí zdraží a zkomplikuje. Pokud mají rozpracovány nějaké převody, návrhy na vklad do katastru, chtějí je podat ještě podle starých předpisů,“ uvedl Večeře.

DPH za pozemek pod novostavbou

Dalším důvodem zvýšeného ruchu na katastrálních úřadech je ta skutečnost, že podle nového zákoníku se od Nového roku stavby stanou součástí pozemku. Sněmovna kromě toho potvrdila zákonné opatření vlády Jiřího Rusnoka, jímž se ruší osvobození pozemků pod novostavbami od daně z přidané hodnoty.

To bude mít mimo jiné za následek, že se cena pořizované nemovitosti zvýší právě o DPH za pozemek pod novostavbou. Ta byla doposud nulová, zatímco od ledna bude činit 21 procent. Což je důvod, proč se řada klientů developerských společností či realitních kanceláří snaží zaplatit za byt či dům ještě letos. Jinak se jim zvýší cena, kterou za nemovitost zaplatí.

Nesdílím názor, že nový občanský zákoník bude znamenat nějakou katastrofu
šéf ČÚZK Karel Večeře

Měnit se má také oceňovací vyhláška. I to může být pro lidi pohnutkou, proč si s podáním na katastrální úřad pospíšit.

„Pokud totiž mají znalecký posudek, jenž se přikládá k přiznání k dani z převodu nemovitosti, po nabytí účinnosti nové oceňovací vyhlášky by si museli nechat vyhotovit nový,“ vysvětluje Večeře.

V případě řady běžných převodů vlastnického práva nebo zápisů zástavních práv souvisejících například s hypotékami však podle předsedy Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního nejsou žádné důvody k panice.

„Nesdílím názor, že nový občanský zákoník bude znamenat nějakou katastrofu. Obdobných změn jsme v minulosti zažili už více. Některé novinky si vyžádají určitý čas, ale naučíme se v tom orientovat. Zvykneme si,“ je přesvědčen Večeře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám