Hlavní obsah

Nizozemsko ztratilo nejvyšší rating, ekonomika prý roste pomalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Nizozemsko přišlo o své úvěrové hodnocení z dosavadní špičkové známky AAA na AA+. Rating zemi snížila agentura Standard & Poor’s, která svůj krok zdůvodnila faktem, že nizozemská ekonomika roste pomaleji ve srovnání s podobně vyspělými státy. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor’s

Článek

Trend růstu nizozemského reálného hrubého produktu na obyvatele je „trvale nižší než u států na podobně vysoké úrovni vývoje ekonomiky“, poznamenala S Reálný HDP je ukazatel vývoje produktu očištěný o vliv růstu spotřebitelských cen.

Výhled ratingu zůstává stabilní, což naznačuje, že agentura změny v dohledné době neočekává. Poznamenala ale, že vyhlídky hospodářského růstu Nizozemska jsou slabší, než se předpokládalo.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splacení úvěru. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu nebo subjektu půjčovat a také na podmínky půjčky.

Podle údajů na webu evropského statistického úřadu Eurostatu loni reálný HDP Nizozemska klesl o 1,2 procenta. Pro letošní rok Eurostat předpokládá zpomalení tempa poklesu na jedno procento. Příští rok by se Nizozemsko mělo podle odhadů úřadu vrátit k mírnému růstu.

Lepší hodnocení Kypru

Zlepšení úvěrové hodnocení ze strany S naopak pocítil Kypr, který se letos na jaře dohodl s mezinárodními věřiteli na záchranném úvěru ve výši deseti miliard eur. Agentura hodnotí schopnost ostrovní země splácet dlouhodobé závazky nově známkou B- oproti původní známce CCC . Rating se ale dál nachází ve spekulativním pásmu. To znamená, že do kyperských dluhopisů zpravidla nesmějí investovat velcí institucionální investoři jako penzijní fondy.

S zároveň přestala varovat Španělsko před zhoršením úvěrové známky, která by jinak do tohoto neinvestičního pásma mohla klesnout. S dál hodnotí schopnost Madridu splácet své dlouhodobé závazky známkou BBB minus, těsně nad hranicí neinvestičního pásma. Výhled ale změnila z negativního na stabilní. Španělská ekonomika se podle ní pomalu vrací k růstu a zahraniční obchod se zlepšuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám