Hlavní obsah

Brusel si posvítí na vysoký obchodní přebytek Německa, hrozí i pokutou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise ve středu uvedla, že přezkoumá zahraniční obchod Německa, neboť má podezření, že jeho přebytek narušuje rovnováhu v evropské ekonomice. O přezkoumání silného německého exportu rozhodl sbor evropských komisařů. Hloubková revize bude pravděpodobně dokončena v únoru nebo v březnu příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pokud Brusel dojde k závěru, že přebytek je nadměrný a poškozuje německou a evropskou ekonomiku, doporučí, jak problém odstranit.

Kdyby Německo tato doporučení ignorovalo, může mu komise vyměřit pokutu až 0,1 procenta jeho hrubého domácího produktu. Loni dosáhl německý HDP přes 2,6 biliónu eur (více než 70 biliónů Kč). Pokuta by tak mohla činit až 2,6 miliardy eur (70 miliard Kč).

Německý export škodí ostatním, tvrdí kritici

Německo v poslední době čelí kritice, že svou silnou orientací na export a vysokými obchodními přebytky poškozuje ostatní ekonomiky. Evropský komisař pro měnovou politiku Olli Rehn nedávno upozornil, že německý přebytek běžného účtu od roku 2007 překračuje referenční úroveň stanovenou Evropskou unií. Německý přebytek v září dosáhl 19,7 miliardy eur, což odpovídá více než osmi procentům loňského výkonu německé ekonomiky, a byl tak největší na světě.

Běžný účet platební bilance je souhrnem veškerých ekonomických transakcí ekonomiky dané země se zahraničím. Podle kritiků by Německo mělo podpořit domácí poptávku například prostřednictvím vyšších mezd. Berlín ale takové názory odmítá. Hospodářskou politiku Německa nedávno kritizovaly Spojné státy, podle kterých jednostranné zaměření na export poškozuje eurozónu i globální ekonomiku. Němečtí konzervativci kancléřky Angely Merkelové ale výtky Washingtonu odmítli.

Podle nových pravidel

Analýza je součástí nových pravidel EU, která platí od konce roku 2011. Evropské komisi umožňují kontrolovat, zda v nějakém z 28 států EU nevzniká nebezpečná hospodářská nerovnováha, ze které by se bez odpovídající reakce mohl stát problém. Komise má v této věci k dispozici zhruba 30 ekonomických ukazatelů. Deficit běžného účtu větší než čtyři procenta výkonu ekonomiky či setrvale velký přebytek přesahující šest procent hrubého domácího produktu jsou jedněmi z těchto varovných znaků.

Agentura Reuters poznamenala, že kritizovat největší evropskou ekonomiku za vysoký přebytek je z politického hlediska ošidné. Unijní lídři totiž ve státech eurozóny podporují provádění bolestivých reforem, které mají zvýšit jejich konkurenceschopnost a zajistit, že národní běžné účty budou v přebytku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám