Hlavní obsah

Německá ekonomika roste nejrychleji za poslední tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WIESBADEN

Německo se pomalu dostává z recese, která ho postihla v posledních letech. Růst HDP byl v prvním čtvrtletí meziročně vyšší o 1,5 procent. Z dobrých výsledků Německa se může radovat i Česká republika, která má s tímto sousedem nejvíc obchodních kontaktů.

Článek

Hrubý domácí produkt (HDP) největší německé ekonomiky rostl v prvním čtvrtletí tohoto roku o 0,4 procent. V porovnání s prvním čtvrtletím roku 2003 byl růst o půl druhého procenta vyšší.

Za růst může hlavně rostoucí vývoz, který stoupá dvakrát rychleji než dovoz do země. Německu se daří vyvážet hlavně do Číny.

Podle analytiků se na zaostávajícím dovozu podílí hlavně rostoucí nezaměstnanost, která snižuje spotřebu domácností.

"Poprvé za poslední tři roky se nám podařilo prolomit stagnaci, ale nic zvláštního se nemění, všechno je to jen záležitost vývozu," řekl agentuře Bloomberg analytik frankfurtské Dekabank Andreas Scheuerle.

Zlepšení je dobrým signálem pro české vývozce

Ačkoliv dovoz do Německa zaostává, považuje analytik Komerční banky Jan Vejmělek dobré výsledky německé ekonomiky za dobrou zprávu pro české výrobce.

"Vzhledem k tomu, že Německo je náš největší obchodní partner a zároveň se jedná o největší evropskou ekonomiku, je její význam pro domácí exportéry více než zřejmý. V březnu činil podíl exportů do Německa na celkových exportech 38,1%," uvedl pro Novinky Vejmělek.

Lepší situace v Německu ale může Česku pomoci i jinak. Jaromír Beránek z firmy Mag Consulting, která se zabývá cestovním ruchem řekl, že na dovolenou do České republiky se letos chystá o pět procent více Němců než loni. Podle Beránka by mělo přijet přes půl druhého miliónu německých turistů.

Ekonomové varují před optimismem

Někteří němečtí ekonomové údaje přivítali jako důkaz oživení a příslib pro celý rok. Gerd Hassel z ING-BHF Bank nyní předpokládá celoroční růst až o dvě procenta.

Jiní však zůstávají skeptičtí a své chmurné prognózy nemění. "Nemyslím, že je to zdravý růst, protože vychází čistě z vývozu," řekl Andreas Rees z HypoVereinsbank. Banka proto podle něho nechává v platnosti dosavadní prognózu celoročního růstu v tempu jen 0,9 procenta.

Německá vláda počítá pro letošní rok oficiálně s růstem ekonomiky o 1,5 až 2,0 procenta. Šest předních německých hospodářských institutů snížilo minulý měsíc odhad letošního růstu na 1,5 procenta z předchozích 1,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám