Hlavní obsah

Srpnový přebytek zahraničního obchodu přesáhl 20 miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka skončil v srpnu přebytkem 20,6 miliardy korun. V porovnání s loňským srpnem se jedná o nárůst 4,2 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Přebytek zahraničního obchodu za srpen dosáhl 28,6 miliardy.

Článek

Vývoz meziročně stoupl o 1,9 procenta, dovoz se téměř nezměnil, zvýšil se jen o 0,1 procenta.

Foto: ČTK

Zahraniční obchod

V srpnu se dařilo vývozu strojů a dopravních prostředků, kde došlo k meziročnímu nárůstu o 6,5 procenta. Dařilo se především automobilům. Přebytek mezi vývozem a dovozem strojů a dopravních prostředků se meziročně zvýšil o 9,3 miliardy na 43,4 miliardy korun. Na druhé straně pokles vývozu zaznamenala výpočetní technika, a to o 3,1 miliardy korun.

„Opět jsme svědky toho, že se zvýšil přebytek obchodu s Evropskou unií s aktivem 51,4 miliardy korun. Dále se snížil schodek bilance se státy mimo EU na 30 miliard korun,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Jak doplnil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, přebytek vzrostl v obchodě s Německem (o 1,2 miliardy korun) a Francií (o 1,1 miliardy korun). K prohloubení schodku došlo u obchodu s Polskem (o 1,2 miliardy korun).

„Výhled na závěr letošního roku i na celý rok 2014 začíná být více optimistický. Důvodem je především vývoj ve zbylých zemích EU, primárně v Německu,“ uvedl Novák. Postupné oživení evropské ekonomiky by se podle něj mělo kladně odrazit na rostoucí obchodní výměně, a to jak na straně vývozu, tak i dovozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám