Hlavní obsah

Méně masa, konzervanty nebo hodně soli, i tak dopadl test šunek

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spotřebitelský časopis dTest si vzal na mušku kvalitu vepřové šunky, kterou nabízejí tuzemské obchody. Z testu 12 šunek nejvyšší jakosti a čtyř výběrových, určených podle značení pro děti, vyšlo najevo, že výrobci někdy uvádějí vyšší podíl masa oproti skutečnosti. Dětská šunka pak nemusí být vždy zdravější.

ADOST! - šunkyVideo: Stream.cz

 
Článek

Všechny testované šunky pro děti obsahovaly konzervanty a stabilizátory, obsahem soli navíc předstihly polovinu ostatních šunek v testu. Šunka Schneider Junior dušená šunka výběrová pro děti od tří let byla dokonce druhou nejslanější mezi všemi testovanými výrobky.

„Potravinářská legislativa klade přísnější výživové požadavky pouze na potraviny pro děti do tří let věku. Pokud je potravina určena pro starší děti, samotné označení jako ,dětské‘ výrobce k ničemu nezavazuje,“ sdělil redaktor dTestu Václav Beneš.

Kdyby se však testované dětské šunky měly posuzovat podle limitů stanovených pro výživu dětí do tří let, nevyhověla by žádná z nich právě pro nadměrnou slanost.

Pokud jde o testované šunky nejvyšší jakosti, některé obsahovaly méně masa, než výrobci uváděli na obalu. Ve dvou případech činil rozdíl v neprospěch spotřebitele takřka 11 procent. Podle zjištění dTestu se jednalo o výrobek ZIMBO Gourmet Durynská dušená šunka nejvyšší jakosti z Německa a česká LE šunka pro děti výběrová.

Bez barviv, škrobu nebo separátu

V žádném z výrobků ovšem na druhou stranu test nezjistil přítomnost barviv, škrobu, sóji nebo separátu, jejichž použití je pro šunku nejvyšší jakosti i výběrovou šunku zakázáno potravinářskou vyhláškou. Všechny testované výrobky splnily také předepsaný obsah čisté svalové bílkoviny.

V senzorickém testu dopadly lépe šunky nejvyšší jakosti. Naopak dětské šunky ani zde příliš dobře neobstály – testujícím vadila nakyslá, slanější chuť a tužší či gumovitá konzistence. Všechny měly vlhký povrch a dvě z nich byly i vodnaté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám