Hlavní obsah

Závažných porušení jakosti pohonných hmot neubývá, odhalila ČOI

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) odebrali v srpnu celkem 222 vzorků paliv, z nichž nevyhovělo jakostním parametrům technických norem šest z nich, tedy 2,7 procenta. Z kontrol rovněž vyplynulo, že závažných porušení kvality pohonných hmot neubylo, uvedl mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podíl nekvalitních paliv se za srpen snížil, v červenci činil 3,6 procenta.

Rozbory odebraných vzorků pohonných hmot za srpen prokázaly odchylky od jakostní normy u dvou vzorků automobilových benzínů, tří vzorků motorové nafty a jednoho vzorku bionafty.

„Znepokojující je, že u čtyř ze šesti, konkrétně u dvou vzorků motorové nafty a dvou benzínů Super 95, byly odchylky od jakosti takového charakteru, že pokud nešlo o výrobní vadu, mohlo se jednat o úmyslnou manipulaci s pohonnou hmotou,“ informoval ústřední ředitel ČOI Vladimír Velčovský.

Podle Velčovského je s kontrolovanými osobami vedeno správní řízení a po nabytí právní moci zveřejní ČOI rozhodnutí o uložených pokutách na svém webu.

Nevyhovující vzorky paliv v roce 2013
měsíccelkem (v %)
leden0,6
únor2,4
březen4,5
duben4,8
květen2,3
červen3,8
červenec3,6
srpen2,7
Zdroj: ČOI

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám