Hlavní obsah

Čistého vzduchu se nenajíme, řekl kraj a ocelárně prodloužil termín na odprášení

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Ostravský hutní podnik Evraz Vítkovice Steel (EVS) dostal od Moravskoslezského kraje nové integrované povolení pro provoz ocelárny. Kraj v něm prodloužil dobu, dokdy musí společnost odprášit ocelárnu. Termín stanovil na konec září roku 2015. Přitom sekundární odprášení konvertorové haly mělo být hotovo už letos. Vedení města Ostravy krok kraje vítá, ekologům se to však vůbec nelíbí.

Foto: Evraz Vítkovice Steel

Odlévání oceli v ostravské hutní společnosti Evraz Vítkovice Steel.

Článek

„Odložení termínu na odprášení považujeme za špatné rozhodnutí, protože to znamená prodloužení období, kdy se do už tak znečištěného ovzduší Ostravska budou hrnout emise jemných prachových částic, na které se váže třeba rakovinotvorný benzo(a)pyren,“ sdělil Právu mluvčí ekologické organizace Arnika Vratislav Vozník.

Podle ekologů se plíce Ostravanů mohly těšit na zlepšení ovzduší, to ale kraj svým rozhodnutím o posunutí termínu odprášení haly zazdil.

„Dalších dlouhých 20 měsíců budou muset lidé v Ostravě dýchat škodliviny v nezmenšeném množství. Považujeme za prioritní, aby se úředníci starali hlavně o zdraví lidí a nenadbíhali ,megaznečišťovatelům‘, zejména v tak hustě osídlených a zatížených aglomeracích, jako je Ostravsko,“ zdůraznil Vozník.

Balancování mezi dvěma mlýnskými kameny

„Za dané hospodářské a sociální situace považoval kraj za vhodné společnosti EVS v žádosti vyhovět. Bohužel, jenom čistého vzduchu se člověk nenají,“ vysvětloval rozhodnutí moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Dodal, že je přesvědčen o tom, že pokud by se podniky zavázaly, že udrží stávající zaměstnanost, stát by jim měl umožnit prodloužit lhůtu na ekologizaci a modernizaci výroby.

„Jsme mezi dvěma mlýnskými kameny, na jedné straně je kvalita ovzduší, na druhé je hrozba nezaměstnanosti. Musíme obojí vybalancovat. Jsme si vědomi, že situace v těžkém průmyslu je skutečně krizová, v našem regionu se jedná ne o stovky, ale o tisíce pracovních míst,“ doplnil hejtmana jeho náměstek pro životní prostředí Daniel Havlík (ČSSD).

Konec výroby by znamenal obří nezaměstnanost

Také ostravský primátor Petr Kajnar rozhodnutí kraje vítá. „Pro město je to dobře, protože představa, že by Evraz opustil Ostravu a skončil s výrobou, je katastrofální. To by znamenalo velkou nezaměstnanost a dopad na obyvatele by byl větší, než to, že se nějakou dobu bude vypouštět do ovzduší pár set tun prachu navíc,“ sdělil Kajnar.

„EVS už investovala do projektu odprášení ocelárny 160 miliónů korun a projekt je v běhu. Oddálení termínu jeho splnění vzniklo kvůli zákonné povinnosti uspořádat nové výběrové řízení na dodavatele stavby, protože jsme získali dotaci z evropských fondů na výstavbu odprášení. Museli jsme zrušit předchozí výběrové řízení na generálního dodavatele stavby a vyhlásit nové,“ reagoval mluvčí firmy Jaromír Krišica.

„Jsme přesvědčeni, že podmínkami, které po nás úřad požaduje v rámci vydaného integrovaného povolení, jsme schopni emise dostatečně omezit. Podmínky jsme připraveni splnit co nejdříve tak, aby se mohl provoz ocelárny od října opět rozběhnout,“ sdělil Dmitrij Ščuka, předseda představenstva EVS.

Reklama

Výběr článků

Načítám