Hlavní obsah

Za nákup chleba a salámu vyhrajte auto. Na Slovensku se rozjíždí bločková loterie

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

„Koupím si deset deka salátu, dva rohlíky a můžu vyhrát auto. Tak proč bych se toho nezúčastnil,“ říká s úsměvem Ondrej z Bratislavy na otázku, zda se zúčastní bločkové loterie. Každá účtenka v hodnotě jedno euro a víc je totiž na Slovensku od 1. září slosovatelná. Jejich registrace byla zahájena v pondělí 16. září.

Článek

V obchodech panovala obava, že zákazníci budou rozdělovat své nákupy na menší, aby měli víc účtenek. „Zatím nic takového nepozoruji. U nás by to ani nešlo, lidé ve frontě by to jen tak nenechali, kdyby někdo takovým způsobem zdržoval,“ říká pokladní v bratislavském hypermarketu.

Prodavačka v menších potravinách už zaznamenala především u důchodců snahu rozdělit nákup na menší položky. „Nebráníme jim v tom, pokud to nezdržuje ostatní zákazníky,“ říká.

„Slyšela jsem o tom v televizi. Už to funguje?“ reaguje důchodkyně na otázku, zda se této loterie zúčastní. Po upozornění, že jsou slosovatelné všechny bločky vydané u pokladen od 1. září, papírek pečlivě ukládá do peněženky.

„Je to blbost, mě to nezajímá,“ reaguje student Igor a zahazuje svou účtenku z pokladny v potravinách. „Nemám o tom žádné informace, ale možná se toho zúčastním,“ říká Eva, která nakupuje v drogerii.

Vyhrát lze i auto

Postoupit do slosování lze přímo, pokud dotyčný provede nákup u konkrétních dvou společností (Ševt a Fax Copy). Ostatní účtenky je potřeba zaregistrovat na internetu nebo pomocí mobilních aplikací, formou SMS zprávy za 12 eurocentů, případně ve sběrnách státní loterijní společnosti Tipos za 20 eurocentů.

První losování proběhne poslední zářijový den a bude se losovat první cena v hodnotě 10 000 eur, devět výherců si pak rozdělí dalších 10 000 eur. Každých 28 dní společnost Tipos náhodně vybere dalších osm čísel, která půjdou do tzv. druhé šance. V ní je možné vyhrát věcné ceny, například automobil.

Mluvčí Tiposu Rastislav Čépe Právu řekl, že do loterie se mohou zapojit také občané jiných zemí, pokud to neodporuje legislativě jejich mateřských států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám