Hlavní obsah

Policie chce na zvlněném úseku D47 snížit rychlost na šedesátku

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravní policie požaduje, aby se na zvlněných místech ostravské dálnice D47 snížila maximální povolená rychlost jen na 60 kilometrů v hodině. Zdůvodňuje to neúnosným stavem úseku Rudná–Hrušov, o jehož opravu se už dva roky pře Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se stavební firmou Eurovia CS.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dálnice D47

Článek

„Podle našeho názoru je takové snížení rychlostního limitu nezbytné k zajištění bezpečnosti a plynulosti provozu na zvlněném úseku. Nerovnosti na vozovce jsou dlouhodobým neřešeným problémem a neustále se zvyšují,“ napsal ŘSD 20. srpna vedoucí ostravského dálničního oddělení Policie ČR Jiří Pátra.

„O tom, jestli se rychlost skutečně omezí, rozhodne teď ministerstvo dopravy,“ sdělil na čtvrtečním setkání s novináři generální ředitel ŘSD David Čermák. Dosud byla rychlost omezena jen na dálničních mostech přes Odru a Ostravici, teď to s největší pravděpodobností čeká i přilehlou vozovku.

ŘSD podá stížnost

Osmikilometrový úsek Rudná–Hrušov vybudovalo za 4,5 miliardy korun konsorcium vedené firmou ODS - Dopravní stavby Ostrava, kterou později převzala Eurovia CS. Auta začala po tomto úseku jezdit v roce 2007, už po čtyřech letech provozu se ale vozovka na několika místech zvlnila a vážné vady vykazovaly i mosty.

Na dotaz Práva, jestli se na zmíněném úseku vůbec něco za téměř dva roky opravilo, odpověděl Čermák: „První opravy udělala Eurovia až na konci loňského roku. Odstranila ovšem jen většinu menších vad a ten hlavní problém, kvůli němuž vozovka bobtná, zůstává. Zvláště oprava mostů je totiž velmi nákladná. Rozetnout náš spor musí rozhodčí soud při hospodářské komoře.“

Související téma

Za skandální Čermák považuje, že policie v červenci odložila trestní oznámení, které ŘSD loni podalo na Eurovii za zvlnění vozovky. „Policie oznámila, že nebyla zjištěna podstata jakéhokoliv trestného činu. Přitom všichni víme, v jakém stavu dálnice je. Po poradě s právníky proto podáme vůči postupu policie stížnost ke generální inspekci policejních sborů,“ informoval šéf ŘSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám