Hlavní obsah

Na kupujícího spadne povinnost platit daň z převodu nemovitosti

– Praha

Nikoli prodávající, ale výhradně kupující bude zřejmě od ledna platit daň z převodu nemovitosti. Dosud kupující za odvod daně pouze ručí. Změnu má zavést návrh nového zákona o dani z nabytí nemovitých věcí, který ve čtvrtek až napodruhé schválila Sněmovna. Nyní se jím bude zabývat Senát.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Sazbu daně předloha nemění. Od letoška je čtyřprocentní, o procentní bod vyšší než v minulosti.

Poslanci o předloze hlasovali dvakrát, napoprvé ji neschválili. Nehlasovali někteří občanští demokraté. „Právě jste pohřbili občanský zákoník. Je to rekodifikační zákon. Kdo hlasoval proti, pohřbil účinnost občanského zákoníku od ledna 2014,“ řekl plénu exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Ministerstvo financí si od změny plátce slibuje mimo jiné vyšší účinnost při výběru daně a její snazší vymahatelnost. Uvádí například, že nabyvatel nemovitosti nyní nemá jistotu, zda nakonec nebude daň platit on jako ručitel, pokud ji prodejce nezaplatí.

Nová předloha u staveb pro bydlení a rekreační účely zruší nutnost pořizování znaleckého posudku jejich ceny. Finanční úřad nově vyměří poplatníkovi daň ve výši tří čtvrtin ceny místně obvyklé.

Změna v osvobození od daně

Plátce, který by s tím nebyl spokojen, si ale bude moci nechat znalecký posudek zpracovat a daň bude stejným způsobem vyměřena na jeho základě, pokud bude pro poplatníka výhodnější. Náklady na pořízení posudku se navíc budou odečítat ze základu daně.

Předloha také mění některá osvobození od daně. Například z ní vypadla osvobození, která byla zavedena v 90. letech minulého století v souvislosti s ekonomickou transformací. Jde například o převody v souvislosti s privatizací státního majetku. Osvobození naopak nově zahrne nabytí vlastnictví nemovitosti uživatelem na základě finančního leasingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám