Hlavní obsah

Na Kypru zmírnili pravidla pro otevření účtu v bance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyperské ministerstvo financí se rozhodlo umožnit vkladatelům otevřít si nové účty v kyperských bankách. Stalo se tak poprvé od dohody o mezinárodní finanční pomoci zadluženému ostrovu. Podle agentury AP lze krok chápat jako snahu kyperských úřadů nalákat střadatele, aby opět ukládali své peníze do kyperských bank.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Bank of Cyprus sníží pracovní sílu o čtvrtinu.

Článek

Kyperské bankovní účty jsou pod přísnou kontrolou od března, kdy si země dojednala pomoc mezinárodních věřitelů. Na nové účty se ale vztahuje množství podmínek.

Ministerstvo financí v pátek mimo jiné oznámilo, že na nových termínovaných vkladech musí být počáteční částka nejméně 5000 eur v hotovosti. Po dobu tří měsíců je pak nelze uzavřít.

Kypr se v březnu dohodl s mezinárodními věřiteli na záchranném úvěru v objemu deseti miliard eur (téměř 260 miliard Kč). Dohodu však provázejí přísné podmínky včetně zabavení části vkladů v kyperských bankách a redukce přebujelého bankovního sektoru.

Země na základě podmínek finanční pomoci uzavřela banku Laiki, což je druhá největší banka na Kypru, a velké vkladatele donutila přispět k rekapitalizaci největší banky v zemi, finančního ústavu Bank of Cyprus. Její rekapitalizace byla dokončena v úterý. Peníze z vkladů měly pomoci zvýšit její kapitálovou ochranu v případě dalších finančních otřesů. Kyperské úřady tvrdí, že ukazatel, který měří schopnost banky ustát případné finanční šoky, se nyní pohybuje kolem 12 procent, tedy nad devítiprocentním minimem.

Bank of Cyprus pak v pátek oznámila, že sníží svou pracovní sílu o čtvrtinu. Finanční skupinu tak na základě programu pro odchod do důchodu opustí asi 1370 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám