Hlavní obsah

Hypoteční trh za pololetí narostl o pětinu na téměř 72 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Banky v Česku během prvního pololetí poskytly lidem 44 154 hypotečních úvěrů za celkem 71,8 miliardy korun. To představuje nárůst objemu nově poskytnutých úvěrů v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 19,8 procenta. Vyplývá to ze statistik ministerstva pro místní rozvoj.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Celkově letos hypoteční banky poskytly občanům, firmám i obcím a městům 44 856 hypoték za 84,5 miliardy korun. To je meziroční nárůst co do počtu o 22 procent a co do objemu o pětinu.

„První pololetí 2013 je ve znamení vysokého zájmu klientů o financování bydlení prostřednictvím hypotečních úvěrů. Přesto, že do hodnot jsou promítnuty i refinancované úvěry, dle našich odhadů zcela nově sjednané úvěry vzrostly o více než desetinu proti stejnému období loni,“ sdělil generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Podle Sadila tyto hodnoty potvrzují, že i v období stagnace ekonomiky vnímají lidé pořízení vlastního bydlení jako jednu ze základních potřeb a dobrou investici.

Průměrná úroková sazba hypoték letos dále klesla a v červnu se propadla na 2,95 procenta. Dostala se tak na nejnižší hodnotu za dobu sledování Hypoindexu, který sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Další pokles se neočekává

Prostor pro hlubší poklesy je pravděpodobně vyčerpán a lze očekávat stagnaci.

„Ani červnový růst ceny zdrojů nezabránil mírnému prohloubení historického minima sazeb Hypoindexu. Nicméně je již znát, že ačkoliv mají banky nadále přebytky likvidity, do dalšího osekávání svých marží se jim příliš nechce a v principu jen dorovnávají cenové pozice konkurence. Propady sazeb o desetiny procentního bodu, jež byly k vidění od března do května, se tak již zdají být minulostí,“ uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Loni banky poskytly občanům 73 595 hypotečních úvěrů za celkem 121,6 miliardy korun, což byl meziroční růst objemu nově poskytnutých úvěrů o 2,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám