Hlavní obsah

V klobáse bylo červené barvivo z rýže, zjistili veterináři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Pardubickém kraji zjistili v uplynulém týdnu, že výrobce masných výrobků použil k výrobě „Ostré klobásy“ nepovolenou přídatnou látku. Jak uvedl mluvčí SVS Josef Duben, jednalo se o látku s obchodním názvem „AnkaRed“, tedy přírodní červené barvivo z fermentované rýže původem z Číny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Látka se vyrábí fermentací rýže s použitím plísně Monascus purpureus. Používá se v čínské a japonské kuchyni a je také součástí tradiční čínské medicíny.

„Přesto, že jsou jí připisovány příznivé účinky na snižování hladiny cholesterolu, fermentovaná rýže není povolenou přídatnou látkou do potravin, i když jako doplněk stravy je povolena,“ sdělil Duben.

Podle Dubna tuto přídatnou látku dodala firma z Rakovníka, která mimo jiné také obchoduje s řeznickými potřebami. „Ta zase nakoupila tuto přídatnou látku od dvou firem z Prahy, nad nimiž vykonává dozor Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), které jsme případ předali k šetření,“ informoval mluvčí s tím, že zdraví lidí ohroženo není.

V současné době proto probíhá v Pardubickém kraji a v kraji Vysočina stahování výrobků, do kterých byla tato nepovolená látka přidána.

Reklama

Výběr článků

Načítám