Hlavní obsah

Telefónica nakupuje, vznikne největší mobilní operátor v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem

Španělský telekomunikační kolos Telefónica odkoupí za pět miliard eur (zhruba 130 miliard korun) v hotovosti od nizozemského telekomunikačního koncernu KPN jeho německou divizi služeb pro mobilní telefony E-Plus. Sloučením této divize s německými aktivitami O2 vznikne největší mobilní operátor v Německu podle počtu klientů.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

KPN obdrží kromě kupní ceny rovněž 17,6 procenta akcií sloučeného podniku. Celková hodnota transakce včetně akciového podílu podle KPN dosáhne 8,1 miliardy eur. Telefónica upozornila, že transakce nebude mít vliv na plánované snížení jejího dluhu v letošním roce na méně než 47 miliard eur z loňských 51,3 miliardy.

Sloučená skupina se bude na celkovém počtu uživatelů mobilních telefonů v Německu podílet zhruba 38 procenty. Počet mobilních operátorů s vlastní sítí v Německu spojením aktivit Telefóniky a KPN klesne ze čtyř na tři, napsaly agentury Reuters a DPA.

Transakce, kterou ještě musejí schválit regulační úřady a akcionáři, znamená spojení třetího a čtvrtého největšího hráče na německém trhu se službami pro mobilní telefony. Spojení podniků by mělo přinést úsporu v rozsahu od pěti miliard do 5,5 miliardy eur.

Jedničkou na německém trhu je nyní domácí T-Mobile, který má 36,6 miliónu zákazníků. Za ním následuje britský Vodafone s 33,9 miliónu klientů. E-plus má 23,4 miliónu zákazníků a německá divize Telefóniky 19,3 miliónu klientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám