Hlavní obsah

Rekordní obchod: Obří kancelářský komplex u D1 koupili Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Komplex dvanácti kancelářských budov The Park u dálnice D1 na jižním okraji Prahy má nového majitele. Stala se jím přední globální společnost pro soukromé investice, americká Starwood Capital Group. Jedná se o největší prodej administrativních objektů v Česku.

Foto: thepark.cz

Administrativní komplex The Park

Článek

O prodeji informovala společnost Aberdeen Asset Management Deutschland, která zastupovala dosavadní majitele budov, německý nemovitostní fond Degi. Cena transakce nebyla zveřejněna. Degi komplex před pěti lety koupil za deset miliard korun.

Dvanáct kancelářských budov s celkovou pronajímatelnou plochou 116 tisíc metrů čtverečních patří k největším administrativním komplexům v zemi. V letech 2003 až 2008 ho postavil developer AIG/Lincoln. V tamních kancelářích sídlí mimo jiné nadnárodní společnosti jako například Accenture, Dell, DHL, Fujitsu, Honeywell či IBM.

Čtyři z budov dosud vlastnila společnost Degi Europa, dalších sedm pak Degi International a poslední, dvanáctou Degi Global Business. Fond Degi za ně v roce 2008 zaplatil celkem 400 miliónů eur (tehdy zhruba deset miliard korun). Jednalo se o vůbec největší transakci s kancelářskými objekty, k níž historicky na pražském trhu s nemovitostmi došlo.

„Jedná se o vůbec největší prodej kancelářských objektů v České republice. Naznačuje to, že se česká ekonomika v roce 2013 už zase vrací do formy. Dokončení prodeje takového rozsahu a složitosti ukazuje, že zahraniční kupci a banky mají o trh zájem a vnímají stabilitu a hodnotu, kterou Česká republika nabízí,“ sdělil James Chapman, vedoucí investičního týmu poradenské firmy Cushman & Wakefield ČR a Slovensko.

Společnost Starwood Capital vede její zakladatel, americký realitní magnát Barry Stemlicht, který investuje do nemovitostí po celém světě. Jeho fond spravuje aktiva za 23 miliard dolarů (zhruba 455 miliard korun) a vlastní mimo jiné 36 miliónů metrů čtverečních kanceláří, 2200 hotelů (například pražský pětihvězdičkový Sheraton) či 67 tisíc bytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám