Hlavní obsah

Zeman podepsal zákon zavádějící kauce pro obchodníky s benzínem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek podpisem schválil novelu zákona o pohonných hmotách, která má omezit daňové úniky při obchodování s benzínem a naftou. Norma zavádí dvacetimiliónové kauce pro distributory. Má zabránit zejména takovým podvodům, při nichž se pohonné hmoty přeprodávají v řetězci účelově založených firem.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na základě novely bude distribuce pohonných hmot koncesovanou živností. Zápis obchodníka do registru distributorů už nebude automatický; celní úřad bude v řízení posuzovat, zda splnil zákonné podmínky. Úřad bude mít také pravomoc registraci zrušit. Za obchodování s pohonnými hmotami bez registrace nebo v rozporu se zákonem bude hrozit postih do výše požadované kauce.

Novela má za cíl zamezit daňovým únikům při prodeji pohonných hmot. Na nich stát ročně tratí až osm miliard korun.

Proti této změně zákona se však již ozvaly protestní hlasy. Společenství čerpacích stanic ČR už po schválení novely ve Sněmovně oznámilo, že pokud novela projde Senátem a podepíše ji prezident, napadne ji u soudu. "Zákon je hrubě protisoutěžní. Má negativní dopad na hospodářskou soutěž, kterou de facto likviduje," upozornil předseda společenství Ivan Indráček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám