Hlavní obsah

Počet firem s majitelem z daňového ráje za pololetí vzrostl

– Praha
Novinky, pit

Během prvního pololetí letošního roku se zvýšil počet českých společností, které mají vlastníka sídlícího v místě považovaném za daňový ráj, a to o 43 na 12 719. Největší zájem byl o Seychely a Kypr. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti Bisnode, která tyto informace čerpá z veřejně dostupných zdrojů.

Foto: Milena Blažková, Právo

Afroditina skála na Kypru

Článek

Historicky první pokles zájmu o daňové ráje v prvním čtvrtletí letošního roku tak nepokračoval. „Mediální rozruch kolem daňových rájů utichl a zájem podnikatelů o daňovou optimalizaci a zajištění anonymního vlastnictví opět zvolna oživuje,“ sdělila analytička Bisnode Petra Štěpánová.

K nejlákavějším destinacím i nadále patří Seychely (78 nových) a Kypr (61), nicméně k růstu došlo také v případě Malty (9), Belize (9), Panamy (5), Monaka (2) a Spojených arabských emirátů (1).

„Politické turbulence, nestabilita a nejistota ohledně budoucího vývoje v Česku by se v následujících měsících mohly stát silným katalyzátorem pro další přesuny mateřských firem do daňových rájů,“ doplnila Štěpánová.

Na Slovensku stoupl za první pololetí letošního roku počet firem s vlastníkem z daňového ráje o 120 na celkových 3764. Stejně jako v případě České republiky je i mezi slovenskými firmami největší poptávka po Seychelách, které slouží především k zajištění anonymity vlastnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám