Hlavní obsah

Británie chce prodat akcie státní pošty Royal Mail na burze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V druhé polovině letošního roku plánuje Británie prodat většinu akcií britské poštovní společnosti Royal Mail prostřednictvím primární nabídky akcií na londýnské burze. Zaměstnanci firmy v rámci privatizace obdrží deset procent akcií firmy. Oznámil to ministr obchodu a podnikání Vince Cable.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Privatizace Royal Mail, která třídí a dodává dopisy a balíky, má být největší privatizací v Británii za několik desetiletí. Primární nabídka akcií by podle odhadů vlády měla ohodnotit firmu až na tři miliardy liber (zhruba 90,3 miliardy korun).

Zhruba 150 000 zaměstnanců zdarma obdrží akcie za 300 miliónů liber (asi devět miliard korun). Jediným omezením bude, že je nebudou smět prodat tři roky. Nabídka bude zahrnovat i nabídku pro drobné investory, které se budou moci prioritně zúčastnit zaměstnanci.

Odborům se privatizace nezamlouvá

Odborový svaz pošty CWU je proti plánované privatizaci. Obává se, že to způsobí propouštění a zpomalení růstu mezd. Odbory mají rovněž strach, že privatizace ukončí šestidenní zasílání poštovních zásilek.

Podle náměstka ministra hospodářství Michaela Fallona poskytne privatizace firmě Royal Mail větší svobodu a ta bude moci lépe konkurovat ostatním firmám. Mimo jiné si bude moci půjčovat, aniž by se o tom poradila s vládou, a získá napojení na soukromý kapitál, který jí umožní dále růst.

Firma chce investovat hlavně do zasílání balíků, které roste díky rozkvětu nákupů přes internet. Naopak zasílání dopisů klesá. Právě přeprava balíků pomohla firmě za loňský rok do konce března více než zdvojnásobit zisk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám