Hlavní obsah

Lotyšsko vstupuje od ledna definitivně do eurozóny, potvrdila EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Lotyšsko se stane 18. členskou zemí eurozóny. Definitivně to potvrdila úterní schůzka ministrů financí Evropské unie. Lotyšsko bude používat euro od 1. ledna 2014.

Foto: Kai Pfaffenbach/Files , Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Ministři v úterý přijali tři zákony potřebné pro vstup Lotyšska do eurozóny. Zahrnují i koeficient, podle kterého bude národní měna lat přepočítána na euro a který činí 0,702804 latu za jedno euro. Tento koeficient na rozdíl od předcházejících nových členů není překvapením. Odpovídá dosavadnímu kurzu latu v rámci Evropského mechanismu směnných kurzů (ERM II).

Evropská komise již začátkem června potvrdila, že Lotyšsko splňuje požadovaná ekonomická kritéria. Jeho vstup do eurozóny posléze podpořil i Evropský parlament a koncem června i summit EU.

Před Lotyšskem Estonsko

Před Lotyšskem bylo do eurozóny naposledy přijato před dvěma lety Estonsko. Nynější předsednická země Evropské unie Litva zůstává posledním ze tří pobaltských států, který nebude platit eurem.

Lotyšsko vstupuje v době, kdy se eurozóna potýká s problémy především v členských státech na jihu Evropy. Lotyšský ministr financí Andris Vilks v úterý zdůraznil, že euro bude pro jeho zemi prospěšné i přes nynější potíže.

„Těžké časy bezpochyby několik let potrvají. Ale i přes dnešní problémy vidíme v dlouhodobé perspektivě mnoho výhod,“ řekl Vilks. Členství v eurozóně je pro malé a otevřené ekonomiky velmi důležitým opěrným bodem, dodal.

Podle prezidenta pozitivní rozhodnutí

Víme o problémech, ale je to pozitivní rozhodnutí, řekl v úterý na tiskové konferenci v Bruselu lotyšský premiér Valdis Dombrovskis. „Věříme euru, věříme Evropě. Přijetí eura posílí důvěru v měnovou stabilitu Lotyšska,“ dodal.

Lotyšsko bude muset jako člen eurozóny přispět do Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), který pomáhá zemím eurozóny v problémech. Celkem bude muset Lotyšsko přispět 320 milióny eur (zhruba 8,3 miliardy korun). V příštích pěti letech bude platit do ESM 40 miliónů eur ročně a zbytek vloží později.

„Je to důležitý nástroj solidarity,“ řekl premiér Dombrovskis. Příspěvek je součástí podmínek, které s sebou nese euro, dodal. I s tímto příspěvkem je členství v eurozóně pro lotyšskou ekonomiku celkově pozitivní, dodal.

Podle nynějších průzkumů podporuje přijetí eura jen 37 až 38 procent Lotyšů. Podle Dombrovskise se ale podpora v poslední době zvyšuje a „je realistické přepokládat, že většina Lotyšů bude pro, až se země skutečně stane součástí eurozóny“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám