Hlavní obsah

Švýcarsko podepsalo s Čínou dohodu o volném obchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čína a Švýcarsko podepsaly v sobotu dohodu o volném obchodu. Alpská země se tak stala prvním státem kontinentální Evropy, který s Pekingem takovou dohodu uzavřel.

Foto: China Daily, Reuters

Dohodu podepsali čínský ministr obchodu Kao Chu-čcheng a švýcarský ministr hospodářství Johann Schneider-Ammann.

Článek

Bilaterální dohodu v Pekingu podepsali čínský ministr obchodu Kao Chu-čcheng a švýcarský ministr hospodářství Johann Schneider-Ammann.

Čína je třetím největším obchodním partnerem Švýcarska po EU a Spojených státech. Podle tiskové agentury Nová Čína dosáhl vzájemný obchod za loňský rok objemu 26,31 miliardy dolarů (532,7 miliardy Kč). Za první pět měsíců letošního roku už to ale bylo 22,89 miliardy dolarů.

Švýcarsko a Čína o dohodě o volném obchodu jednaly dva roky. Dohoda zahrnuje mnoho oblastí: kromě obchodu s průmyslovými a zemědělskými produkty například i pravidla původu zboží, opatření na ochranu duševního vlastnictví, na podporu investic, hospodářské soutěže nebo transparentnosti v případě státních zakázek.

Snížení řady celních tarifů

Pro švýcarské výrobky dovážené do Číny bude dohoda znamenat snížení řady celních tarifů. Clo na dovoz švýcarských hodinek do Číny klesne o 60 procent. "Což je maximum, v co jsme mohli doufat," řekl švýcarským médiím Schneider-Ammann, jehož citovala agentura AFP. Zásadním způsobem se podle něj také sníží cla na farmaceutické výrobky, stroje a další produkty. Švýcarsko pak sníží celní poplatky na textilie a obuv dováženou z Číny.

"Číňany znám coby obchodní partnery 25 let. Jsou tvrdí a nedali nám nic snadno," sdělil mimo jiné ministr, se kterým na slavnostní ceremonii do Pekingu letělo skoro 30 představitelů švýcarských společností.

Vůbec první evropskou zemí, která pakt o volném obchodu s Čínou podepsala, se v dubnu stal Island. Ani tento ostrovní stát nepatří mezi 28 členů EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám