Hlavní obsah

V Česku se za pololetí prodalo o 14 procent méně aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V České republice se za první pololetí prodalo 80 818 vozů, což představuje 14procentní pokles. V samotném červnu se registrace propadly o pětinu. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Foto: Škoda Auto

Výroba Octavie Combi třetí generace v mladoboleslavském závodě Škoda

Článek

Více aut od ledna do června nakupovaly firmy, konkrétně to bylo celkem 62 procent vozů. Podle tajemníka svazu Pavla Tunkla stojí za červnovým propadem především letošní povodně a také vyšší prodeje v loňském roce, kdy se lidé obávali problémů s přihlašováním kvůli červencovému přechodu na nový registr vozidel.

Celkově se na prvním pololetí podle analytiků PwC negativně podepsala ekonomická recese a s tím související opatrnost domácností i firem. K oživení by mělo dojít ve druhém pololetí. Za celý rok pak předpovídají pokles o deset procent.

Nejprodávanější značkou byla tradičně Škoda Auto. Její odbyt ale poklesl kvůli náběhu výroby nových modelů o 18 procent na 23 826 vozů a tržní podíl se snížil pod 30 procent na 29,5 procenta. Následuje Hyundai s poklesem o pět procent na 8067 aut a třetí skončil Volkswagen, kterému se snížil odbyt o dvě procenta na 7670 vozů.

Nejvíce zákazníci kupovali malé a mini vozy, které měly téměř čtvrtinový podíl. Následuje nižší střední třída s 23 procenty. Celkem 27 procent vozů bylo v provedení kombi a 19 procent hatchback nebo liftback.

Nejlépe se prodávala Škoda Octavia

Nejprodávanějším modelem byla Škoda Octavia s 8210 vozy, druhá skončila Fabia s 5430 prodanými vozidly a na třetí místo se dostala letošní novinka Škoda Rapid s 3417 auty. Následuje Hyundai i30 a VW Golf.

Prodej lehkých užitkových vozů poklesl o 11 procent na 5123 vozů. Na první místo se díky velké zakázce pro Českou poštu dostala značka Fiat s 1036 vozy, následuje Volkswagen se 759 prodanými auty a Ford, který prodal 728 aut.

Registrace nákladních aut se zvýšily o dvě procenta na 3683 vozů. Nejprodávanější byly značky DAF, Mercedes-Benz a MAN. Prodej autobusů klesl o tři procenta na 376 vozidel. Vede SOR před Irisbusem a Solarisem.

Prodej motocyklů rostl o necelé jedno procento na 9657 strojů. Díky nové možnosti řídit skútry do 125 ccm s řidičským průkazem na automobil vzrostl odbyt v této kategorii o 27 procent. První Honda prodala 1733 strojů, druhá skončila značka Maxon s 650 motocykly a třetí Yamaha s 535 stroji.

Reklama

Výběr článků

Načítám