Hlavní obsah

Ropy z Ruska teče do Evropy nejméně za deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dodávky ruské ropy do Evropy poklesly na desetileté minimum, což způsobuje růst nákladů evropských rafinerií. Uvedl to deník Financial Times. Důvod poklesu dodávek spočívá podle listu v růstu rafinerských kapacit v Rusku a ve stoupajícím vývozu ruské ropy do Číny.

Článek

„Z ruského pohledu dává smysl přesměrovávat export ke stoupající poptávce v Asii. To ale vytváří nedostatek v Evropě, kde navíc klesá těžba v Severním moři,“ uvedla poradenská společnost Energy Aspects.

Podle analytiků by tak největší negativní dopady mohly pocítit rafinerie ve východní Evropě, které jsou velkými odběrateli ruské ropy.

Ruský státní ropný gigant Rosněfť minulý měsíc podepsal s Čínou smlouvu o dodávkách ropy na příštích 25 let. Nová dohoda by měla celkové ruské dodávky ropy druhé největší ekonomice světa zvýšit proti současnému stavu na zhruba dvojnásobek.

K poklesu dodávek do Evropy přispívá také skutečnost, že ruské energetické firmy při vývozu čím dál víc preferují ropné produkty na úkor surové ropy. Ruské rafinerie v současnosti zpracovávají více než pět miliónů barelů ropy denně, což představuje zhruba 25procentní nárůst od roku 2005, píše Financial Times.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám