Hlavní obsah

Veterináři budou 14 dnů prověřovat drůbeží maso

Novinky, pit
Praha

Od počátku července budou následujících 14 dnů pracovníci Státní veterinární správy (SVS) prověřovat na celém území ČR během mimořádné akce zdravotní nezávadnost drůbežího masa uváděného do oběhu v rámci obchodu s dalšími státy Evropské unie. Informoval o tom mluvčí SVS Josef Duben.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Od pondělí 1. 7. prověří ve všech krajích inspektoři krajských veterinárních správ všechny došlé zásilky a zaměří se na kontroly označování, dodržování teplotního řetězce a na kontrolu zdravotní nezávadnosti,“ sdělil Duben.

V každém kraji bude podle Dubna odebráno do pěti vzorků – záleží na četnosti zásilek, a to masa kuřat, krůt, kachen a hus.

Kvůli informacím o možném riziku z nelegálního používání pro potravinová zvířata zakázaného veterinárního léčiva metronidazolu při výkrmu drůbeže budou odebrány vzorky, které budou vyšetřeny v Ústavu pro kontrolu veterinárních biofaktorů a léčiv v Brně.

„Sice jsme obdrželi informace, že v živočišných produktech zakázaný preparát obsahující metranonidazol nebyl zjištěn, nicméně pro ujištění, že tomu tak je skutečně, situaci prověříme,“ doplnil Duben.

Reklama

Související články

Polští farmáři dopují zvířata antibiotiky

Navzdory tomu, že Evropská unie přísně zakázala krmení zvířat antibiotiky, v Polsku se tak děje ve velkém. Zjistila to reportérka televize TVN 24, která se půl...

Výběr článků

Načítám