Hlavní obsah

Ostrava chce po Alpine Bau 67 miliónů, firma měla stavět s vadami

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za opožděné předání stavby Komunitního centra v Ostravě-Mariánských Horách a Hulvákách chce ostravský magistrát od stavební společnosti Alpine Bau CZ téměř 67 miliónů korun. Magistrát však nevěří, že firma smluvní pokutu uhradí, a připravuje se na soudní spor.

Článek

Komunitní centrum Duhový dům je určeno pro osoby s těžkým tělesným nebo kombinovaným postižením. Nabízí ubytování 18 lidem, denní stacionář a odlehčovací službu. Roční provoz má být až 40 miliónů korun. Stavbu se podařilo kvůli stavebním problémům a průtahům například na podlahách a střechách otevřít s téměř půlročním zpožděním letos v dubnu. Ostrava totiž odmítala objekt s vadami převzít. Stavba nakonec stála 85,837 miliónu korun.

Město se s firmou dohadovalo o úhradě pokuty téměř rok. Ostravští radní nakonec ve středu rozhodli, že vyzvou Alpine Bau CZ k zaplacení smluvní pokuty za prodlení s předáním díla v ceně 59,5 miliónu a uhrazení pokut za prodlení s odstraněním vad a porušení předpisů BOZP a náhradu škody, která vznikla v souvislosti s neproplacením neuznatelných nákladů. Firma má dohromady zaplatit 66,987 miliónu korun.

„Předpokládám, že takovou částku nebudou chtít uznat, protože při jednáních odmítali zástupci společnosti jakýkoliv, byť jediný den z prodlení zaviněný z jejich strany,“ poukázal náměstek ostravského primátora Jiří Hrabina (ČSSD). Ten má tak za to, že spor skončí u soudu.

Magistrát si už najal advokátní kancelář Deloitte Legal. „Abychom v případném soudním sporu obstáli a měli jistotu, že máme dostatečně pádné argumenty,“ vysvětlil Hrabina.

Vedení Alpine Bau CZ, která má sídlo ve Valašském Meziříčí, zatím o výzvě nic neví. Regionální ředitel Aleš Kramný však uvedl, že z jejich strany nedošlo k žádnému pochybení, proto odmítají cokoli platit. „Několikrát jsme deklarovali, že jsme všechny podmínky smlouvy dodrželi. Město s námi nekomunikuje, na naše návrhy nereaguje. Skončí to patrně u soudu,“ shodl se Kramný s Hrabinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám