Hlavní obsah

Okamura chce změnit zákon o DPH, daň se má platit až po zaplacení faktur

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podnikatelé by neměli platit státu daň z přidané hodnoty dříve, než za svou práci dostanou zaplaceno. Neměli by ani platit DPH za své obchodní partnery, tzv. nespolehlivé plátce daně, kteří do státní kasy neodvedou DPH. Počítá s tím novela zákona, kterou chce s pomocí poslanců napříč spektrem prosadit senátor Tomio Okamura.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Tomio Okamura

Článek

Okamura uvedl, že nejde o revoluční změny, ale o něco, po čem roky volají podnikatelé, Hospodářská komora nebo Svaz průmyslu a dopravy. Senátor řekl Právu, že pro novelu má podporu některých poslanců ODS, komunistů či soc. dem. Ve Sněmovně mu se změnami mají pomoct poslanci Michal Babák (VV) a Radim Fiala (dříve ODS).

„V prvním návrhu chceme, aby si plátce DPH nárokoval odpočet daně až po zaplacení faktury a zároveň ten, kdo odvádí daň na výstupu, platil daň až po přijetí platby. Platit daň z příjmu, který jsem neměl, je do nebe volající hloupost a nespravedlnost. A trpět nespravedlnost jen, aby měl finanční úřad jednodušší život, není moc systémové,“ řekl senátor.

Druhý návrh míří proti praxi, kdy si například podnikatel ve stavebnictví objedná cihly, ale cihelna z obchodu neodvede DPH, a tak to za firmu bude muset zaplatit živnostník.

„Chtít po občanech či firmách, aby zodpovídali za to, zda jejich obchodní partner platí daně, je jako nápad z hlavy mimozemšťana. Pokud stát chce, aby neplatiči daní nepodnikali, ať jim zruší firmy, nebo je sankcionuje jinak. Ale nemůže opět vlastní povinnosti převádět na druhé,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám