Hlavní obsah

Kalouskovy úlevy postiženým povodní vstoupí v platnost do čtvrtka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejpozději do čtvrtka vstoupí v platnost daňové úlevy postiženým nedávnými povodněmi, které na sklonku minulého týdne oznámil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Informoval o tom mluvčí ministerstva financí (MF) Ondřej Jakob. Opatření se týkají živnostníků a firem, kterým se ministerstvo rozhodlo prominout daně do výše povodňových škod.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

Podle návrhu MF bude živnostníkům i právnickým osobám za rok 2013 prominuta daň z příjmů ve výši škody na majetku používaném k podnikání. Škodu budou muset doložit posudkem pojišťovny či znaleckým posudkem. Podnikajícím fyzickým osobám pak bude prominuto příslušenství, tedy penále nebo úroky z prodlení, v případě pozdní úhrady záloh splatných po povodních v roce 2013.

MF dále odsunulo podnikajícím fyzickým i právnickým osobám splatnost daně. Těm, kterým k 30. červnu vzniká povinnost doplatit daň z příjmů za loňský rok, bude prominut úrok z prodlení a penále, daň zaplatí nejpozději do 31. října. „Osoby, které budou chtít využít úlevu, oznámí tuto skutečnost správci daně, přičemž doloží, že byly postiženy povodněmi, nebo připojí čestné prohlášení,“ sdělil Jakob.

Firmy, které si budou přát snížit či odložit zálohy na daň z příjmů, se budou muset obrátit na finanční úřady s individuální žádostí.

Ministerstvo již dříve také oznámilo, že pokud by firma nebo živnostník nechtěli být na seznamu dlužníků, i když sankce hrozit nebudou, můžou požádat finanční úřad o vstřícnost. Týká se to například podnikatelů, kteří by se ucházeli o veřejné zakázky.

Na daních z příjmu firem vybral stát loni podle údajů ze státního závěrečného účtu celkem 128 miliard korun. Od podnikatelů a dalších samostatně výdělečných činných lidí vybral stát celkem 4,7 miliardy korun. Část z těchto peněz získal státní rozpočet a část rozpočty krajů i obcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám