Hlavní obsah

V Nikaragui vznikne další průplav spojující Atlantik s Pacifikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Managua

Nikaragua poskytla čínské firmě stoletou koncesi na vybudování a provozování nového průplavu spojujícího Atlantický oceán s Tichým. O projektu za 40 miliard dolarů (asi 760 miliard korun) informoval předseda Národního shromáždění René Nuňez. Jméno společnosti, která kontrakt získala, ale zatím nebylo oznámeno, uvedl list Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Průplav využije jezero Nikaragua u hranic s Kostarikou

Článek

Národní shromáždění teprve bude v pátek projednávat dva zákony, které se týkají projektu. Jeden se bude týkat dopadů na životní prostředí.

Nikaragujský prezident Daniel Ortega nedávno uvedl, že průplav, který bude mnohem větší než stávající Panamský, využije i Nikaragujského jezera.

Už loni nikaragujská vláda zmínila, že nový průplav by měl vyhovovat i obřím kontejnerovým lodím o výtlaku 250 000 tun. Umožní tedy proplouvat dvakrát větším lodím než Panamský průplav po probíhajícím rozšíření, které vyjde na 5,2 miliardy dolarů.

Uvažovaný průplav by měl být 22 metrů hluboký a dlouhý 286 kilometrů.

Stavba také ukazuje, že USA ztrácejí své výsadní postavení ve světě, které postupně přebírá Čína, napsal Guardian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám