Hlavní obsah

Čínská ekonomika oproti předpokladům zbrzdila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí neočekávaně zpomalila oproti poslednímu kvartálu loňského roku. Nyní podle agentury Reuters činil růst 7,7 procenta, zatímco předtím byl 7,9 procenta. Výkon je horší než čekali experti, počítali se zhruba osmiprocentním růstem.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Čínské jüany

Článek

Čínské úřady zveřejnily v pondělí i další výsledky čínské ekonomiky, které jsou za očekáváními trhů. Průmyslová výroba za březen vzrostla o 8,9 procenta, přičemž se čekalo deset procent. Investice do podniků a jejich vybavení, které ženou vpřed čínskou ekonomiku, stouply o 20,9 procenta, i když se čekal výsledek nad 21 procent.

„Čínská ekonomika ukazuje v prvním čtvrtletí mírný růst. Všechna čísla ukazují, že se ekonomika slabě zotavila,“ řekl analytik Wej-jao ze Societe generale, podle něhož nejde v současnosti o špatné výsledky.

Roční růst čínské ekonomiky dosáhly za celý loňský rok 7,8 procenta, což byl nejhorší výsledek od roku 1999. Koncem loňského roku se ale zdálo, že růst bude rychlejší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám