Hlavní obsah

Podmínky v průmyslu se v březnu zhoršily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v březnu zhoršily. Index nákupních manažerů (PMI) klesl na 49,1 bodu z únorových 49,9 bodu. Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby, je pod hranicí 50 bodů již celý rok. Oznámila to dnes společnost Markit Economics. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

"V březnu výrobní index PMI oproti únoru poklesl, což svědčí o rychlejším tempu zhoršování výrobních podmínek. Na objemu nových exportních zakázek se prakticky nic nezměnilo, ale index celkových nových zakázek poklesl," uvedla ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC Agata Urbanska.

Špatné výsledky z Německa podle Urbanské představují v příštím měsíci riziko pro exportní zakázky a mohly by přispět k dalšímu snížení hlavního indexu PMI.

Opětovný pokles nových zakázek vedl v březnu k dalšímu omezování výroby. Nové zakázky klesají nepřetržitě již osm měsíců. Osmý měsíc za sebou poklesla v březnu v ČR i zaměstnanost.

Reklama

Výběr článků

Načítám