Hlavní obsah

Polovina domácností může spadnout do "energetické chudoby"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kvůli vysokým výdajům na tepelnou energii se může až polovina českých domácností dostat do takzvané energetické chudoby. To znamená, že nebudou mít dostatek zdrojů pro zajištění elektřiny, tepla či dalších energií.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve studii nazvané Potenciál úspor energie, kterou představila společnost Porsenna, se uvádí, že loni nebylo v Česku zatepleno 77 procent všech obydlených bytů. Při současném tempu zateplování by se měl tento podíl do roku 2020 snížit na 55 procent.

„V roce 2030 pak podle našich odhadů nebude zatepleno stále přibližně milión bytových jednotek, převážně v rodinných domech,“ upozornil analytik Michal Čejka ze společnosti Porsenna s tím, že teoreticky tak energetická chudoba hrozí třetině, v extrémním případě polovině domácností.

Nejvíce ohrožení důchodci

Nejvíce ohrožení jsou prý současní i budoucí důchodci. „Jejich domy se mohou v průběhu příštích 20 let stát nevyhovujícími pro bydlení či příliš nákladnými z hlediska spotřeby energií. Investice do renovací a výdaje za tepelnou energii mohou být nad finanční možnosti řady seniorů,“ poznamenal Luděk Niedermayer ze společnosti Deloitte.

Jestliže si budoucí důchodci nevytvoří podle Niedermayera dodatečné úspory na penzi, budou za energie utrácet stále vyšší podíl svých příjmů. Ceny energií totiž výrazně rostou  a tempo by se mělo do budoucna ještě zvýšit.

Pokud by došlo k zateplení všech budov do roku 2030, částka by se vyšplhala na jeden bilión korun, připomíná studie.

Reklama

Výběr článků

Načítám