Hlavní obsah

V Evropské unii přitvrzuje boj proti kouření, Češi se bouří

Právo, Jiří Novotný
Praha

Chystaná opatření Evropské komise v boji proti kouření děsí nejen tabákové firmy, ale negativní odezvu nacházejí i v některých členských státech. Proti tvrdosti navrhované nové tabákové směrnice EU se už oficiálně postavily například Česko, Portugalsko, Bulharsko či Estonsko.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Projednávání návrhu směrnice v Evropském parlamentu tedy rozhodně není jednoduchou záležitostí. Existují však i silné tlaky bojovníků proti kouření, aby plenární zasedání Evropského parlamentu schválilo direktivu hned v prvním čtení. To proběhne zřejmě letos v listopadu a členské země pak dostanou 18 měsíců na to, aby směrnici zapracovaly do svých národních legislativ. Účinnosti tedy nabude nejdříve na jaře 2015.

Podle návrhu, který evropský komisař pro veřejné zdraví Tomio Borg oficiálně představil loni 19. prosince, budou šokující fotografie s drastickými obrázky, například rakovinou prolezlých plic, muset pokrývat 75 procent přední i zadní strany krabičky cigaret. Po nalepení daňového kolku tak zbude na zobrazení značky cigaret pouze pětina plochy v dolní části krabičky.

Jde o snahu kuřákům co nejvíce znepříjemnit život a denormalizovat tabákový průmysl.
Danica Siváková z české pobočky JTI

Tabák pro ruční balení cigaret má zase být označen varováními na uzávěru, která budou zaujímat 50 procent jeho velikosti. Průměr cigaret nemá být menší než 7,5 milimetru, což by znamenalo konec „slimek“. Ingredience a přidávané vitamíny, kofein, taurin a barviva se mají zakázat, což zahrnuje i mentol.

Závažný zásah do práv výrobců

„Regulaci velikosti cigaret a zákaz některých výrobků považujeme za nepřijatelný zásah do práv výrobců i spotřebitelů. Jde o snahu kuřákům co nejvíce znepříjemnit život a denormalizovat tabákový průmysl. Je to stejné, jako kdyby Evropská komise zakázala prodej většího balení cukru, protože je potenciálně škodlivý zdraví,“ prohlásila na středečním setkání s novináři ředitelka oddělení vnějších vztahů české pobočky společnosti Japan Tobacco International (JTI) Danica Siváková.

S tím, že by se výrobky s jinou převládající chuťovou složkou než tabák měly zakázat, nesouhlasila ve svém stanovisku ke směrnici ani vláda Petra Nečase (ODS). Ta je také proti zvětšení rozsahu varování na krabičkách, protože by se tím porušila práva firem, vyplývající z průmyslového vlastnictví.

„Téměř jednotné balení tabákových výrobků by navíc znamenalo, že všechny značky cigaret budou v podstatě identické. Nebudou obsahovat barevná odlišení ani ochranné prvky proti padělání. Pro spotřebitele tak bude podstatně těžší rozeznat pravé cigarety od padělaných a pašovaných,“ připomínají výrobci.

Chybí věrohodná analýza dopadů

Cigarety s příchutěmi a slimky se na celkovém prodeji cigaret v EU podílejí zhruba 12 procenty. Tabákové firmy tvrdí, že pokud směrnice projde, budou milióny těchto zákazníků hledat cigarety daného druhu jinde, zejména na nelegálním trhu.

Evropská komise přitom nepředložila žádnou analýzu, která by dokazovala, že zmíněný zákaz a šokující obrázky odradí děti a mladé lidi od kouření. Naopak podle průzkumu Eurobarometru na otázku, proč začali kouřit, odpověděla pouze tři procenta kuřáků, že kvůli efektní krabičce.

„Zdraví lidí je nesporně potřeba chránit. Evropská komise by však neměla přebírat všechny pravomoci v této oblasti a odebírat je členským zemím. Proto jsme rádi, že česká vláda tuto direktivu odmítá,“ uvedla Siváková.

Reklama

Výběr článků

Načítám