Hlavní obsah

Pojišťovna zaplatí klientům zkrachovalého Pradoku stoprocentní náhradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojišťovna Generali zašle všem klientům zkrachovalé cestovní kanceláře Pradok, kteří v zákonné lhůtě uplatnili nárok na náhradu peněz za neuskutečněné zájezdy, na účty pojistné plnění ve výši 100 procent oprávněných nároků. V pondělí to oznámil mluvčí Generali Jiří Cívka. V době vyhlášení úpadku měl Pradok prodáno asi 300 zájezdů za více než čtyři milióny korun.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Sídlo zkrachovalé CK Pradok

Článek

"Během šetření se potvrdilo, že pojistný limit, který si kancelář sjednala, nároky klientů plně pokrývá," uvedl generální ředitel Generali Štefan Tillinger. Pojistný limit se podle něj ukázal jako postačující i poté, co Generali zajistila bezpečný návrat více než 170 českých turistů z Řecka.

Naopak zkrachovalé kanceláře BG Travel a I.Parkam Holidays byly podle Generali nedostatečně pojištěné, a pojišťovna proto hradila nároky klientů pouze do limitu, který si tyto cestovní kanceláře sjednaly. Stejná situace nastala i u CK Globaltour pojištěné u České podnikatelské pojišťovny.

CK Pradok se pojistila na odpovídající částku, která dokázala pokrýt nároky jejích klientů. Současně poskytla kompletní podklady a další součinnost v rozsahu, které prý nejsou u krachujících cestovních kanceláří zdaleka obvyklé.

Kontrola pochybení neukázala

"Úpadek CK Pradok znovu poukázal na to, jak důležitý je v podmínkách fungování děravého zákona seriózní přístup cestovní kanceláře," upozornil Tillinger. Zároveň se podle něj potvrdilo, jak mizivé možnosti kontroly hospodaření cestovních kanceláří ve skutečnosti nabízí, a to nejen pojišťovnám, ale i orgánům státní správy.

Generali tlumočila ministerstvu pro místní rozvoj, že byla informována CK Pradok o její zhoršující se finanční situaci, která by mohla vést k pojistné události, tedy i k zániku pojištění.

"Výsledkem byla kontrola živnostenského úřadu, která žádné pochybení kanceláře neodhalila. K jejímu úpadku pak došlo jen o několik dnů později. Kontrola ze strany ministerstva de facto nic nevyřešila," podotkl Tillinger.

CK Pradok požádala soud o vyhlášení úpadku loni v srpnu. Podle jednatele cestovní kanceláře Jiřího Káše za problémy Pradoku mohla především jeho převážná orientace na Řecko a řecké ostrovy. CK Pradok zahájila svoji činnost v srpnu 1990.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám