Hlavní obsah

Kalousek: Miliardy navíc na podporu exportu posílí růst ekonomiky

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce navýšit pojistnou kapacitu Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) o 10 miliard korun na 280 miliard korun. Ve středu proto navrhne vládě související změnu zákona o státním rozpočtu. Opatření má podpořit růst české ekonomiky zabezpečením českého exportu do rizikovějších oblastí, u nichž lze předpokládat růst.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09)

Článek

„Je to krok, který obecně může pomoct českým exportérům, protože pro proexportní politiku vlády je důležité pronikat i na jiné trhy než je EU. A riskantnější trhy jsou v podstatě nedobytné bez pojištění úvěrových rizik,“ řekl Novinkám Kalousek.

Snahu o urychlenou změnu zákona o rozpočtu, která má navýšení pojistné kapacity EGAP umožnit, vyvolal chystaný kontrakt v Iráku na výstavbu paroplynové elektrárny Churmala.

„Chvátáme, protože je potřeba do března uzavřít jednání s investory paroplynové elektrárny v Iráku, kde dojde k poměrně velké zakázce českých firem za téměř 500 miliónů dolarů s podporou EGAP i České exportní banky. Mohlo by se na tom účastnit až 70 firem. Přímá tvorba pracovních míst u takové zakázky je 2000 míst,“ uvedl Kalousek.

Opatření je podle něj prorůstové, protože česká ekonomika je dominantně zaměřená na export. „Nejefektivnější podpora růstu ekonomiky je podpora exportu,“ sdělil s tím, že v případě navýšení pojistné kapacity EGAP nejde jen o konkrétní projekt v Iráku, ale o součást exportní politiky vlády. „Snažíme se podporovat exportéry ve vývozu do rizikových oblastí, kde lze očekávat růst na rozdíl od EU, která je v útlumu. Pojištění úvěrových rizik je k tomu nezbytné,“ řekl ministr.

Reklama

Související články

Kalousek: V roce 2014 se sazby daní nepohnou

Ministr financí Miroslav Kalousek v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že pro příští rok se v Česku nebudou zvedat sazby daní.

Výběr článků

Načítám