Hlavní obsah

Výrok o líných Francouzích rozpoutal hospodářskou válku mezi USA a Paříží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský ministr reindustrializace Arnaud Montebourg vyhlásil podle agentury AFP válku šéfovi americké firmy Titan International Maurici Taylorovi, který napadl pracovní morálku francouzských zaměstnanců továrny Goodyear. Tento svůj podnik vyrábějící americké pneumatiky na severu Francie se firma Titan rozhodla zavřít.

Foto: Reuters

Šéf Titanu Maurice Taylor (vlevo) s jedním se svých dělníků v továrně v illinoiském Quincy

Článek

"Francouzští zaměstnanci dostávají vysoké mzdy, ale pracují jen tři hodiny. Mají hodinové přestávky na svačinu a na oběd, mluví tři hodiny a pracují tři," napsal Taylor francouzské vládě v dopise z 8. února. Vysvětloval v něm, proč nemá zájem zachraňovat gumárnu ve Francii.

"Vaše extremistická a urážející slova svědčí o naprosté neznalosti naší země. Buďte si jistý, že nechám kompetentní francouzské vládní úřady zdvojnásobit kontroly vámi dovážených pneumatik," varoval ve středu Montebourg šéfa firmy Titan International. Ministr také připomněl, že ve Francii úspěšně působí mnoho amerických firem a že francouzský výrobce pneumatik Michelin je světoznámý a rentabilní.

Představitel francouzské odborové ústředny CGT Mickael Wamen řekl, že Taylor patří spíš do psychiatrické léčebny než do čela mezinárodní společnosti.

Ministr francouzské levicové vlády Montebourg měl již několik sporů se zahraničními firmami, které uzavíraly provozy ve Francii. Loni obvinil z tohoto důvodu šéfa ocelářské a hutní společnosti ArcelorMittal Lakšmího Mittala, že nedrží slovo, a řekl, že není ve Francii vítaný.

I když produktivita práce ve Francii patří k nejvyšším v Evropě, rigidní pravidla pro přijímání a propouštění zaměstnanců mohou podle ekonomů za dlouhodobý průmyslový pokles, který oslabil francouzský export, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám