Hlavní obsah

Automobilka PSA Peugeot Citroën loni utrpěla ztrátu pět miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský výrobce automobilů PSA Peugeot Citroën se v loňském roce propadla do ztráty pět miliard eur (asi 126,6 miliardy korun). Většinou je to kvůli odpisu majetku v důsledku slabého odbytu na evropském trhu. O rok dříve skupina hospodařila se ziskem 588 miliónů eur (zhruba 14,9 miliardy korun).

Foto: PSA

Sídlo PSA v centru Paříže.

Článek

Firma odepsala majetek za 4,74 miliardy eur, management ale slíbil, že letos sníží spotřebu volné hotovosti na polovinu. A to i v případě, že situace na evropském trhu se ještě zhorší a firma zaznamená další pokles prodeje.

Ztráta v divizi výroby automobilů, což je patrně nejslabší článek celé skupiny, vystoupila na 1,5 miliardy eur. O rok dříve činila jen 92 miliónů eur. Tržby za skupinu dosáhly 58,4 miliardy eur (asi 1,5 biliónu korun), což je proti roku 2011 propad o 5,2 procenta.

Evropský automobilový trh loni zažíval strmý propad o 8,2 procenta a poptávka po nových vozech byla nejnižší od roku 1995, když se jich prodalo lehce nad 12 miliónů. Neradostnou bilanci podtrhuje loňský prosinec, kdy registrace nových vozů v Evropské unii poklesla o 16,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám