Hlavní obsah

Svaz obchodu žádá kvůli černému trhu s alkoholem Brusel o kontrolu ČR

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přímo na Brusel se obrací Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) s žádostí, aby Unie prověřila, zda se v Česku kontroluje černý trh s alkoholem. Vládní opatření proti obchodu s nezdaněnými a nekvalitními lihovinami jsou totiž podle svazu nedokonalá.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zastáváme názor, že řádnou kontrolu sledovatelnosti potravin není možné zajistit bez evidence tržeb,“ uvedl prezident svazu Zdeněk Juračka v pondělním prohlášení, které zaslal Právu.

Na Evropskou komisi se svaz obrátil s žádostí o posouzení, zda je v Česku dodržováno evropské nařízení z roku 2002, podle něhož musí mít každá členská země zaveden systém umožňující sledovatelnost původu potravin.

Kdyby taková kontrola v Česku existovala, mohl být podle svazu počet obětí loňské metanolové aféry podstatně nižší.

„Písemný dotaz Evropské komisi není snahou vytvořit napětí v ČR a stěžovat si v Bruselu, ale jde o žádost o posouzení našeho názoru, jak řešit popsanou situaci na českém trhu,“ zdůraznil Juračka s tím, že stejné stanovisko svaz již dříve opakovaně prezentoval na tripartitě spolu s Potravinářskou komorou ČR a Unií výrobců a dovozců lihovin ČR ihned po vypuknutí kauzy metanol.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) nebyl o poslání stížnosti do Bruselu předem informován a jednání svazu považuje za neférové.

Rodný list je samozřejmostí

„Já jsem materiál neobdržel, přestože se svazem komunikujeme poměrně intenzivně. Vůbec nevím, o čem svaz obchodu mluví,“ uvedl pro Českou televizi.

Podle mluvčího resortu Jana Žáčka má Česká republika už od svého vstupu do EU zaveden plně funkční systém sledovatelnosti potravin ve smyslu nařízení Rady Evropy z roku 2002.

„Každý provozovatel potravinářského podniku je povinen specifikovat subjekt, od kterého potravinu či složku pro její výrobu obdržel, a současně tak i subjekt, kterému potravinu či složku pro její výrobu v rámci potravinového řetězce dodal,“ uvedl Žáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám