Hlavní obsah

Slovensko od poloviny ledna zruší omezení na dovoz českého alkoholu

Právo, Novinky, Ivan Vilček, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Od 15. ledna ruší Slovensko všechna omezení, která se vztahovala na dovoz českého alkoholu zavedená po propuknutí metylalkoholové aféry v Česku. Oznámil to slovenský Úřad veřejného zdravotnictví na své webové stránce.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Omezení pro dovoz českého alkoholu na Slovensko platí od října loňského roku.

Článek

„Odvolávají se všechna opatření zavedená 9. října 2012, protože pominul důvod ochrany zdraví obyvatelstva Slovenské republiky před účinky metylalkoholu a intoxikace se smrtelnými důsledky,“ píše úřad.

Hlavní hygienik Slovenské republiky Ivan Rovný potvrdil, že od 15. ledna se ruší všechny restrikce na prodej českých lihovin. Obchod s českými lihovinami se tak na Slovensku vrací do stavu před vypuknutím metanolové aféry.

Dovozcům a prodejcům českých lihovin odpadá povinnost označovat lahve alkoholu vyrobeného mezi 1. lednem až 27. zářím 2012 zelenými nálepkami s číslem šarže, datem výroby a identifikačním číslem protokolu akreditované laboratoře. Ruší se také povinnost dokladovat vyrobené české lihoviny tzv. rodným listem.

Podle unie omezení nic neřeší

„Vítáme vstřícný krok slovenské státní správy, kterým se situace na trhu vrací k normálnímu stavu. Odpadá zátěž, která distributorům lihovin a obchodníkům svazovala ruce a pro všechny, včetně státní orgánů, představovala nesmyslnou administrativu,“ sdělil prezident Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Petr Pavlík.

Podle Pavlíka by se měla Česká republika poučit ze slovenské legislativy, která se jeví jako efektivní. „A především by měla s okamžitou platností zrušit nic neřešící restrikce, které vůbec nezasahují zásadní problémové oblasti,“ dodal.

V Česku totiž zůstávají omezení v podobě rodných listů a dalších opatření zachovány, což představuje podle Pavlíka nadbytečnou a nákladnou zátěž pro výrobce i státní orgány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám