Hlavní obsah

Anketou pomáháte kosit absurdní bankovní poplatky

Právo, Novinky, svj, pit
Praha

Počet bank, které přistoupily ke zrušení kritizovaných poplatků za vedení a správu úvěrového účtu, stále stoupá. A to třeba i díky anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek, jejíž osmý ročník je v plném proudu. Novinky jsou generálním mediálním partnerem této ankety.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nic není černobílé, jak se na první pohled může zdát, proto banky se zrušením těchto poplatků zároveň zvyšují úrokové sazby u půjček tak, že v součtu si klient zas až tolik nepolepší.

Například Raiffeisenbank upozorňuje, že kvůli prosincovému zrušení poplatku u nových smluv zvýší úrokové sazby u nově prodávaných hypoték.

Hypoteční banka zase podle své mluvčí Kateřiny Krásové klientům nabízí převedení klasické hypotéky na variantu bez poplatku. „To ale zohledňuje úroková sazba,“ poznamenala mluvčí.

Komerční banka ke konci loňského roku oznámila, že od začátku ledna nově nabídne možnost sjednat některé hypotéky a spotřebitelské úvěry bez poplatku za spravování úvěru. Současně však KB zavádí nový poplatek za flexibilitu.

V prosinci zrušila poplatky u nových i u starých smluv o hypotečních úvěrech také Axa Bank. Z nových bankovních domů internetová banka Zuno a Air Bank se už dříve rozhodly kritizované poplatky nepožadovat po klientech u spotřebitelských úvěrů. Fio banka a mBank je pak už delší dobu neúčtují u hypoték ani dalších půjček. Equa bank má bez poplatku vedení spotřebitelského úvěru, hypotéky ale zpoplatnila.

Dvě největší banky v zemi, Česká spořitelna a ČSOB, se ani přes rostoucí tlak klientů ke zrušení sporného poplatku za vedení úvěrového účtu zatím nechystají.

Favoritem zatím zůstatek přes bankomat

Pokud jde o právě probíhající první kolo hlasování ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek, průběžně zatím vede poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat, následovaný poplatkem za vedení účtu k hypotečnímu nebo spotřebitelskému úvěru a poplatkem za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou.

První kolo hlasování o nejabsurdnější poplatek probíhá od 1. prosince 2012 do 31. ledna 2013. Pět nominovaných poplatků si to rozdá ve finálovém kole hlasování během února, k vyhlášení nejabsurdnějšího bankovního poplatku za rok 2012 pak dojde 1. března 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám