Hlavní obsah

České poště loni klesl zisk, 100 miliónů rozdělí na odměnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká pošta v roce 2012 dosáhla zisku zhruba 300 miliónů korun. To je sice o 100 miliónů více, než pro loňský rok plánovala, ale zhruba o 120 miliónů méně v porovnání s rokem 2011. Poště se dařilo na balíkovém trhu, naopak další pokles zaznamenala na trhu listovních zásilek. Uvedl to ve čtvrtek generální ředitel Petr Zatloukal.

Článek

Ve skutečnosti pošta hospodařila s vyšším ziskem, ale právě kvůli splnění plánu pro loňský rok vyplatí zaměstnancům mimořádnou odměnu, která v souhrnu přesáhne 100 miliónů korun. Tu si rozdělí zhruba 29 000 provozních pracovníků.

Poště se loni dařilo na balíkovém trhu, kde byla již druhý rok po sobě jedničkou. Meziročně se počet doručených balíků zvýšil o 24 procent. Počet doručovaných dopisů a psaní se naopak snížil zhruba o 12 procent na 490 miliónů.

Firma se loni také připravovala na úplnou liberalizaci trhu, ke které došlo od letošního ledna, kdy padl monopol na doručování psaní do 50 gramů s cenou do 18 korun. Investovala do obnovy vozového parku, transformace logistické sítě nebo budování nových poboček v obchodních centrech.

Výrazné snižování stavu se neplánuje

Počet zaměstnanců pošty se loni snížil zhruba o 1050 lidí na 32 150 kmenových pracovníků, letos podnik žádné výrazné snižování počtu nechystá. Loni na podzim naopak musel personální stav zvýšit o zhruba 2500 až 3000 externích zaměstnanců, mimo jiné kvůli převzetí distribuce deníků a časopisů od společnosti Mediaservis.

Česká pošta aktuálně provozuje 3238 poboček, z toho kolem 200 by letos mohla převést na franšízy a provozovat je přes partnery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám